Data: 2003-01-14 08:33:40
Temat: Re: chlebek z automatu
Od: "Kubusia" <kubusia@@free.fr>
Pokaż wszystkie nagłówki
"nann" <n...@w...pl> a écrit dans le message de news:
X...@1...110.122.80...
> Hej !!
>
> Jestem szczesliwa posiadaczka automatu do pieczenia chleba. Czy ktos
dysponuje sprawdzonymi przepisami do tegoz
> cuda techniki ?? Bo oryginalne doloczone do instrukcji przepisy zdaja
egzamin z niemieckiej maki, z polskiej nie
> bardzo... Chlebki wychodza takie jakies zakalcowate i mdle :(((
>
Witam !
Moja maszyna robi chleby 750g wiec bedziesz musiala troche pokombinowac.
Po pierwsze przepis na chleb "bialy",ktory za bardzo mi nie smakowal dopoki
nie zmienilam troche przepisu i teraz jest moim zdaniem ok:
190 ml wody
0.75 lyzeczki soli
1 lyzka masla
125 g maki typu 45 albo 55
125 g maki z pelnego przemialu
1,5 lyzki mleka w proszku
0,75 lyzki cukru
suszone drozdze 1 paczka 5,5 g
kolejnosc wkladania skladnikow wlasnie taka. Co do drozdzy,to nie wiem
jakimi dysponujesz,ja mam takie,ktore dodaje sie bezposrednio do maki czy
tez ciasta,nie trzeba ich wszsniej rozpuszczac. Potem juz tylko programujesz
i czekasz ;),chleb sie moze troche kruszyc ale jest - moim zdaniem -dobry w
smaku.
Powyzsze proporcje musisz pomnozyc przez 2 jesli chcesz otrzymac chleb
1000g, Dla 750 g trzeba je zwiekszyc o jedna trzecia.
To na razie tyle,inne przepisy podam troche pozniej
pozdrawiam
M
Ostatnio zamiast na grupe wyslalam wiadomosc do Ciebie - przepraszam .
|