Data: 2006-05-04 00:03:41
Temat: Re: cholesterol
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Wed, 3 May 2006 11:15:30 +0200, =?iso-8859-2?Q?J=EAdrek?=
<a...@p...onet.pl> wrote:
>ograniczyć drastycznie tłuszcze zwierzęce, typu masło,śmietana,smalec
>ograniczyć drastycznie mięso wieprzowe i wędliny
>zacząć więcej się ruszać
Ruszac sie - i owszem. Z ograniczaniem tluszczy zwierzecych bym uwazal
bo mozna obnizyc zawartosc lekkiego cholesterolu a to skutkuje
kruchoscia naczyn krwionosnych...
A tak w ogole za odkladanie sie cholesterolu w organizmie
odpowiedzialne sa... weglowodany!. Jak sie organizm na okraglo zasila
glukoza (na ktora lekka skrobia ziemniaczana juz w gebie zaczyna sie
rozpadac) to organizm nie ma kiedy zabrac sie za przepalanie tluszczu
i ciezkich zlepow tluszczowych (a cholesterol to nic innego jak
poliglicerydy wyzszych kwasow karboksylowych czyli kwasow
tluszczowych, zwykle tluszcze to proste trojglicerydy kwasow
tluszczowych)
--
Darek
|