Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed00.sul.t-online.de!t-online.de!border2.nntp.dca.giganews.com!nntp.giganews.co
m!cyclone1.gnilink.net!spamkiller.gnilink.net!gnilink.net!trnddc05.POSTED!0131c
421!not-for-mail
From: "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <dpb1m1$h6g$1@atlantis.news.tpi.pl>
Subject: Re: chorizo
Lines: 30
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Message-ID: <uNcuf.16167$yW1.1869@trnddc05>
Date: Mon, 02 Jan 2006 16:46:18 GMT
NNTP-Posting-Host: 151.196.14.95
X-Complaints-To: a...@v...net
X-Trace: trnddc05 1136220378 151.196.14.95 (Mon, 02 Jan 2006 11:46:18 EST)
NNTP-Posting-Date: Mon, 02 Jan 2006 11:46:18 EST
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:257276
Ukryj nagłówki
"Anet" <a...@a...pl> wrote in message
news:dpb1m1$h6g$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Jako, że na noc sylwestrową zaplanowałam paele musiałam kupić chorizo.
> Zawsze kupowałam u naszego "rodzimego" producenta i kiełbasa była grubości
> kiełbas typu myśliwska czy śląska. A kupiona ostatnio zupełnie gdzie
> indziej grubości krakowskiej czy żywieckiej. No i tu mam pytanie czy
> chorizo to gruba czy cienka kiełbasa, a może to nie ma znaczenia? Jak
> powinien smakować i wyglądać oryginał niestety nie wiem.
Ksztalt i wielkosc chorizo nie maja znaczenia. Chorizo ma takze wiele
smakow oraz stopni "ostrosci" -- od zupelnie lagodnej do dosyc upierdliwej
dla kubkow smakowych.
Chorizo to grubo mielona/siekana kielbasa. W Hiszpanii jest zwykle robiona
z wieprzowiny badz z mieszanki miesa wolowego i wieprzowego (zwykle
wedzonego.) W Am. Pld. i Meksyku chorizo robione jest zwykle ze swiezej,
nie z wedzonej, wieprzowiny. Chorizo ma zwykle dobrze widoczne biale czesci
tluszczu a mieso ma kolor czerwonawy, w Hiszpanii od papryki a w Meksyku i
Am. Pld. od achiote (zmielone nasiona annatto.) W wielu kuchniach
(szczegolnie Am. Srodkowej) chorizo jest robione w domu z mielonego miesa
wieprzowego z przyprawami i np. jajecznica z chorizo jest genialna!
Uwazaj, bo niektore tylko rodzaje chorizo nadaja sie do jedzenia na surowo -
wiekszosc wymaga obrobki cieplnej. Wspaniale sa wszelkiego rodzaju
duszeniny z chorizo, np. chorizo w plastrach + papryka zielona + cebula +
pomidory + ziemniak + przyprawy (listek bobkowy, troche czosnku, sol.
pieprz, czerwona slodka papryka, troche pasty pomidorowej) + biala fasola.
Gotowac mniej wiecej jak polski gulasz.
><eM eL><Washington, D.C.><
|