Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Anet" <a...@a...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: chorizo
Date: Mon, 2 Jan 2006 18:30:10 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 27
Message-ID: <dpbo30$pmf$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <dpb1m1$h6g$1@atlantis.news.tpi.pl> <uNcuf.16167$yW1.1869@trnddc05>
NNTP-Posting-Host: 213.25.176.130
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1136223143 26319 213.25.176.130 (2 Jan 2006 17:32:23
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 2 Jan 2006 17:32:23 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:257282
Ukryj nagłówki
> Ksztalt i wielkosc chorizo nie maja znaczenia. Chorizo ma takze wiele
> smakow oraz stopni "ostrosci" -- od zupelnie lagodnej do dosyc upierdliwej
> dla kubkow smakowych.
> Chorizo to grubo mielona/siekana kielbasa. W Hiszpanii jest zwykle
> robiona z wieprzowiny badz z mieszanki miesa wolowego i wieprzowego
> (zwykle wedzonego.) W Am. Pld. i Meksyku chorizo robione jest zwykle ze
> swiezej, nie z wedzonej, wieprzowiny. Chorizo ma zwykle dobrze widoczne
> biale czesci tluszczu a mieso ma kolor czerwonawy, w Hiszpanii od papryki
> a w Meksyku i Am. Pld. od achiote (zmielone nasiona annatto.) W wielu
> kuchniach (szczegolnie Am. Srodkowej) chorizo jest robione w domu z
> mielonego miesa wieprzowego z przyprawami i np. jajecznica z chorizo jest
> genialna!
> Uwazaj, bo niektore tylko rodzaje chorizo nadaja sie do jedzenia na
> surowo - wiekszosc wymaga obrobki cieplnej. Wspaniale sa wszelkiego
> rodzaju duszeniny z chorizo, np. chorizo w plastrach + papryka zielona +
> cebula + pomidory + ziemniak + przyprawy (listek bobkowy, troche czosnku,
> sol. pieprz, czerwona slodka papryka, troche pasty pomidorowej) + biala
> fasola. Gotowac mniej wiecej jak polski gulasz.
>
>><eM eL><Washington, D.C.><
>
Wielkie dzięki. Twoja odpowiedź mnie satysfakcjonuje. A na kolacje, skoro
polecasz, jajecznica.
Anet
|