Data: 2003-01-26 10:28:31
Temat: Re: chrupka cebula (P)
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "szama" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:b0ugqf$siu$1@news.onet.pl...
> Czy ktoś wie jak zrobiś cebulę na chrupko? Sprzedają ją w supermarketach
> (nie jest taka tania) a ja chciałabym zrobić sama, czy można ją zrobić w
> warunkach domowych?
> Aguś
mix z naszego nieocenionego archiwum:
Jola L-L
----------------------------------------------
Cebula smazona w glebokim tluszczu
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 35 min.
500 g cebuli,
200 g maki,
1 l oleju.
1. Cebule obrac, oplukac, pokroic w plasterki. Kciukiem nacisnac srodek
plasterka i rozdzielic pierscienie.
2. Wsypac make do duzego naczynia, wlozyc cebule, delikatnie wymieszac,
uwazajac, by nie przerywac pierscieni.
3. Gdy wszystkie pierscienie beda pokryte maka, wkladac porcjami do
metalowego
koszyczka. Smazyc na dobrze rozgrzanym oleju na zloty.kolor.
- Cebule mozna rowniez smazyc w ciescie nalesnikowym.
Sorel
------------------------------------------
Bardzo smakowicie wyszły mi cebulowe krążki smażone w głębokim oleju: Ciasto
naleśnikowe z dodatkiem proszku do pieczenia, a zamiast wody czy innego
mleka dałem białe wino, tak żeby ciasto miało właściwą (naleśnikową)
konsystencję-
Pooh - bardziej żółty niż zielony.
--------------------------------------
Jadlam takie krazki w ciescie nalesnikowym robionym z piwem. Tez pycha. Do
tego byl sos czosnkowy do maczania.
Beata
---------------------------------------
|