Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Felinity <m...@A...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: chrzan
Date: Fri, 6 Apr 2007 13:42:21 +0000 (UTC)
Organization: http://felinity.jogger.pl/
Lines: 31
Message-ID: <p...@A...pl>
References: <ev2a1e$ih8$1@nemesis.news.tpi.pl> <4...@n...home.net.pl>
<p...@A...pl>
<3nd0mpqi1b8i$.dlg@iska.frompoznan>
NNTP-Posting-Host: ip-62-69-209-212.globalconnect.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1175866941 3556 62.69.209.212 (6 Apr 2007 13:42:21 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 6 Apr 2007 13:42:21 +0000 (UTC)
X-User: m.zasinska
User-Agent: Pan/0.125 (Potzrebie)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:294536
Ukryj nagłówki
W piękny wiosenny poranek dnia Fri, 06 Apr 2007 14:52:00 +0200, istota
zwiewna znana jako Lia napisała:
> Dnia Fri, 6 Apr 2007 08:14:21 +0000 (UTC) w sprzyjających i
> niepowtarzalnych okolicznościach przyrody grupowicz *Felinity * skreślił
> oto te słowa:
>
>>> Ja mieszam chrzan ze śmietaną chwile przed podaniem na stół.
>>
>> Ja podobnie, przepis podobno z Litwy - na patelni podgrzewam leciutko
>> chrzan, aż do pierwszego zabulgotania delikatnego, wyłączam i łączę
>> szybko ze śmietaną, zwykle 12 lub 18%, aż się zrobi taki krem z niego.
>>
>> Bardziej mi to smakuje od wszelkich ćwiklastych wynalazków ;-)
>
> Czy to jemy na ciepło, czy na zimno też potem można?
>
> Bo ja w tym roku się wzięłam i będę robić własnoręczny chrzan, i ten
> pomysł mi sie podoba, a poza tym twojemu smakowi ufam :)
>
Je się to dowolnie, ja najchętniej lekko ciepłe jeszcze, na świeżo, ale
spokojnie możesz to 1 dzień w lodówce przetrzymać. Pasuje do wszystkiego
- i do wędlin, i do mięs, ryby, czy kiełbasy białej.
I smacznego oczywiście, dobra kobieto :-)
M.
--
/ Felinity / GG#5435158 http://felinity.jogger.pl \
//////////// toute la vie avec les fou :) \\\\\\\\\\\
|