Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!newsfeed.silweb.pl!gate-inet.insert.intranet!not-for-mail
From: "Evva" <e...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ciacho za mna chodzi... - zrobilam :)
Date: Fri, 28 Sep 2001 14:09:52 +0200
Organization: InsERT
Lines: 43
Distribution: world
Message-ID: <9p1phh$8t3$1@mail.insert.com.pl>
References: <9os4q3$3a1$1@mail.insert.com.pl> <9osaoq$1nb$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: r1-inet.insert.com.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: mail.insert.com.pl 1001679217 9123 10.6.1.254 (28 Sep 2001 12:13:37 GMT)
X-Complaints-To: n...@i...com.pl
NNTP-Posting-Date: 28 Sep 2001 12:13:37 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:71940
Ukryj nagłówki
"maua piegowata" <m...@b...artcom.pl>:
> "Ciasto z jabłkami i budyniem WINIARY
> (8 porcji)
>
> mleko, 1 litr
> margaryna, 1 kostka
> mąka, 3 szklanki
> Budyń o smaku śmietankowym WINIARY, 2 sztuki
> cukier, 1 szklanka
> jabłko, 1 kg
> jajka, 2 sztuki
> proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
>
> Ubić jaja z cukrem, dodać mąkę, proszek i margarynę. Wszystko wyrobić.
> Podzielić na dwie części. Pierwszą rozłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem.
> Na nią położyć pokrojone w plastry jabłka, zalać gorącym budyniem. Na
> wierzchu rozłożyć startą na tarce drugą część ciasta. Piec w piekarniku
> nagrzanym do temperatury 220 stopni, około 1 godziny. Posypać cukrem pudrem.
Wiec zrobilam. Tylko:
- zamiast margaryny dalam maslo (ladniej ciacho pachnie i w ogole)
- wystraszylam sie troche takiej ilosci jablek i dalam mniej, co sie
okazalo takim sobie pomyslem (myslalam, ze sie zrobi zakalec, jak puszcza
sok, ale teraz brakuje troche kwasnego - bo dalam tylko jedna warstwe
tych jablkowych plastrow)
- budyniu mogloby byc spokojnie o 1/3 mniej, bo z podanych proporcji
wychodzi grubasna warstwa budniu pomiedzy cieniutkimi warstwami ciasta
- do tej polowy ciasta, ktora jest na wierzchu, dalam 2 lyzki kakao, bo
chodzilo za mna czekoladowe.
Ogolnie rzecz biorac - mniam :) Powtorze. Z wiecej jablek, mniej budyniu.
Pozdrawiam,
Evva
--
:: mailto:e...@p...pl :: http://3575230212/~evva/ ::
:: Żeby być sobą, trzeba wiedzieć, kto to. ::
|