Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Kamil Raczynski <r...@r...yupe.net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ciasteczka kruszyny?
Date: Tue, 07 Jun 2005 17:28:18 +0200
Organization: Organizacja Osób Niezorganizowanych
Lines: 30
Message-ID: <d84ed7$olt$1@inews.gazeta.pl>
References: <p...@a...pl>
NNTP-Posting-Host: raczek.b7net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1118158055 25277 80.53.167.220 (7 Jun 2005 15:27:35 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 7 Jun 2005 15:27:35 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Forte Agent 2.0/32.652
X-User: kunajn
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:240937
Ukryj nagłówki
d...@a...pl nakibordził(a):
> Czy może ktoś podać przepis na te ciasteczka?
ctrl-c ctrl-v z kilku postów
500 ml or 2+1/4 cup maki
250 gr masla lub margaryny
120 ml or 1/2 cup piwa
dżem lub powidła.
cukier puder
Mocno schłodzoną margarynę zetrzeć na grubych oczkach do mąki, dodać piwo i
wyrobić ciasto. Wyrobione włożyć na dwie godziny do lodówki. Potem
rozwałkować, wycinać kwadraty, smarować powidłami i składać na pół a la
pierogi. Potem do piekarnika (nie spytałam o temperaturę, ale chyba coś
między 160 a 180 st.C.) i piec na złoto. Bardzo rosną! Upieczone posypać
cukrem pudrem. Wychodzi coś a la ciasto francuskie. Bossssssssssskie i
banalnie proste. Polecam!
ciasteczka owe pieklam z termoobiegiem po 2 balchy na raz, by szybciej
bylo,albo jedna wkladalam a druga wyjmowalam... w 200stopniach 15minutek.
Od siebie dodam, że farsz może być zrówno na słodko jak i na ostro czy
słono. Na co fantazja pozwoli. (Patrz wątki z ostatnich dni)
--
Kamil 'Raczek' Raczyński
Co Usenetowicz wiedzieć powinien: http://evil.pl/pip/
Co to jest spam: http://nospam-pl.net/
|