Data: 2005-06-07 15:28:18
Temat: Re: ciasteczka kruszyny?
Od: Kamil Raczynski <r...@r...yupe.net>
Pokaż wszystkie nagłówki
d...@a...pl nakibordził(a):
> Czy może ktoś podać przepis na te ciasteczka?
ctrl-c ctrl-v z kilku postów
500 ml or 2+1/4 cup maki
250 gr masla lub margaryny
120 ml or 1/2 cup piwa
dżem lub powidła.
cukier puder
Mocno schłodzoną margarynę zetrzeć na grubych oczkach do mąki, dodać piwo i
wyrobić ciasto. Wyrobione włożyć na dwie godziny do lodówki. Potem
rozwałkować, wycinać kwadraty, smarować powidłami i składać na pół a la
pierogi. Potem do piekarnika (nie spytałam o temperaturę, ale chyba coś
między 160 a 180 st.C.) i piec na złoto. Bardzo rosną! Upieczone posypać
cukrem pudrem. Wychodzi coś a la ciasto francuskie. Bossssssssssskie i
banalnie proste. Polecam!
ciasteczka owe pieklam z termoobiegiem po 2 balchy na raz, by szybciej
bylo,albo jedna wkladalam a druga wyjmowalam... w 200stopniach 15minutek.
Od siebie dodam, że farsz może być zrówno na słodko jak i na ostro czy
słono. Na co fantazja pozwoli. (Patrz wątki z ostatnich dni)
--
Kamil 'Raczek' Raczyński
Co Usenetowicz wiedzieć powinien: http://evil.pl/pip/
Co to jest spam: http://nospam-pl.net/
|