Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.man.poznan.pl!n
ewsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: olga <koty@[nospam].two.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ciastko z truskawkami...
Date: Mon, 27 Oct 2003 15:16:42 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 56
Sender: k...@p...onet.pl@62.233.159.34
Message-ID: <bnj9a7$cn3$1@news.onet.pl>
References: <bnh9go$mod$1@news.onet.pl> <bnj6m5$5en$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 62.233.159.34
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
X-Trace: news.onet.pl 1067264135 13027 62.233.159.34 (27 Oct 2003 14:15:35 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 27 Oct 2003 14:15:35 GMT
User-Agent: KNode/0.7.2
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:177573
Ukryj nagłówki
Dorota wrote:
>
>
> Użytkownik "olga" <koty@[nospam].two.pl> napisał w wiadomości
> news:bnh9go$mod$1@news.onet.pl...
>> Jadłam niedawno takie - polane galaretką, z kremem i truskawką, na
>> biszkoptowym spodzie
>> Było pyszne i chciałabym zrobić w domu, właściwie nie ma problemu tylko
>> jedno pytanie: jak zrobić taki dość płaski, zwarty, ale nie twardy
>> biszkopt?
>> --
>> olga, tinta i 2+1
>> http://koty.two.pl
>> http://vetopedia.pl
>>
>
> Wysokosc biszkopta zalezy m.in. od ilosci jajek uzytych do niego.
> Najlepiej jest upiec biszkopt z 4 jajek, przekroic go na pol i polowe
> wykorzystac od razu, a polowe za jakis czas (nawet jak sie zeschnie to nie
> ma problemu, bo mozna go naponczować i zmieknie).
>
> Ja robie taki biszkopt, ktory zawsze sie udaje:
>
> 4 jajka
> 1 szklanka cukru
> cukier waniliowy
> 20 dkg mąki
> 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
>
> Bialka ubijam na sztywno, przed ubijaniem dodaję szczyptę soli. Najpierw
> ubijam na niskich obrotach, stopniowo zwiększam do maxa. Kiedy piana jest
> juz sztywna dodaję po lyzce cukier i cukier waniliowy, caly czas ubijajac
> na
> wysokich obrotach. Potem po jednym żółtku, i tutaj juz na niskich
> obrotach. Wyłączam mikser, delikatnie wsypuję przesianą mąkę z proszkiem i
> lekko mieszam.
> Wylewam na blaszkę wyłożoną papierem (jesli zwykly pergamin, to trzeba
> natluścić, najlepiej jest uzyc tego specjalnego papieru do pieczenia, on
> jest woskowany).
> Jesli piekę w tortownicy, to tylko spod wykladam, jesli w blaszce
> prostokatnej, to rowniez boki.
>
> Pieke w temp. 200 stopni ok. 35 minut.
>
> smacznego :)
> Dorota
dzięki
zaraz lecę robiić :))
--
olga, tinta i 2+1
http://koty.two.pl
http://vetopedia.pl
|