« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-04-11 13:22:20
Temat: [ciasto drozdzowe] czym przykryc?Witam,
wlasnie przejrzalam peytonowy przepis na pasche, rzucil mi sie w oczy
fragment:
"Na stolnicy utoczyć z ciasta kulę, włożyć ją do miski
wysmarowanej masłem, przykryć lnianym ręczniczkiem
i odstawić do wyrośnięcia."
i mam pytanie:
w Szwecji "lansuje" sie (wg kilku ksiazek, ktore zdazyly juz wpasc w
moje zadne wiedzy lapki ;-) ) przykrywanie ciasta drozdzowego
(odstawionego do wyrosniecia) folią spozywcza, uzasadniajac to faktem,
ze przykrycie lnianym recznikiem (czy tam sciereczka, grunt ze
material), wysusza ciasto, a folia powoduje, ze skraplajaca sie na
niej para "wroci" do ciasta.
Czy moge prosic o potwierdzenie lub obalenie tezy o wysychajacym
ciescie drozdzowym pod lnianym przykryciem? :-)
z gory dziekuje,
--
***cieplutko pozdrawia Magda***
Pamiętaj o głodnych dzieciach: http://www.pajacyk.pl
To takie proste! Archiwum grupy: http://www.google.com
/advanced_group_search?hl=pl
Strona grupy i FAQ: http://www.kuchenna.host.sk
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-04-11 13:41:46
Temat: Re: [ciasto drozdzowe] czym przykryc?
> w Szwecji "lansuje" sie (wg kilku ksiazek, ktore zdazyly juz wpasc w
> moje zadne wiedzy lapki ;-) ) przykrywanie ciasta drozdzowego
> (odstawionego do wyrosniecia) folią spozywcza, uzasadniajac to faktem,
> ze przykrycie lnianym recznikiem (czy tam sciereczka, grunt ze
> material), wysusza ciasto, a folia powoduje, ze skraplajaca sie na
> niej para "wroci" do ciasta.
>
> Czy moge prosic o potwierdzenie lub obalenie tezy o wysychajacym
> ciescie drozdzowym pod lnianym przykryciem? :-)
bzdura, tez folii im sie zachcialo, kazdy chce wniesc wklad w udziwnianie
kuchni badz nawykow zywwieniowych
niech zyje len (i inne szmatki)
--
rapatang
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-11 17:31:24
Temat: Re: [ciasto drozdzowe] czym przykryc?Przykryj, przykryj. Po pierwsze nie wysusza, po drugie higieniczniej, po
trzecie latwiej.
Dario
"*madzik*" <b...@b...op.pl> schreef in bericht
news:b76fl5$4pt$1@inews.gazeta.pl...
> Witam,
> wlasnie przejrzalam peytonowy przepis na pasche, rzucil mi sie w oczy
> fragment:
> "Na stolnicy utoczyć z ciasta kulę, włożyć ją do miski
> wysmarowanej masłem, przykryć lnianym ręczniczkiem
> i odstawić do wyrośnięcia."
>
> i mam pytanie:
> w Szwecji "lansuje" sie (wg kilku ksiazek, ktore zdazyly juz wpasc w
> moje zadne wiedzy lapki ;-) ) przykrywanie ciasta drozdzowego
> (odstawionego do wyrosniecia) folią spozywcza, uzasadniajac to faktem,
> ze przykrycie lnianym recznikiem (czy tam sciereczka, grunt ze
> material), wysusza ciasto, a folia powoduje, ze skraplajaca sie na
> niej para "wroci" do ciasta.
>
> Czy moge prosic o potwierdzenie lub obalenie tezy o wysychajacym
> ciescie drozdzowym pod lnianym przykryciem? :-)
>
> z gory dziekuje,
>
> --
> ***cieplutko pozdrawia Magda***
> Pamiętaj o głodnych dzieciach: http://www.pajacyk.pl
> To takie proste! Archiwum grupy: http://www.google.com
> /advanced_group_search?hl=pl
> Strona grupy i FAQ: http://www.kuchenna.host.sk
>
>
> --
> Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-11 19:02:16
Temat: Odp: [ciasto drozdzowe] czym przykryc?Użytkownik Dario <D...@i...nu> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:1...@h...kabelfoon.nl...
> Przykryj, przykryj. Po pierwsze nie wysusza, po drugie higieniczniej, po
> trzecie latwiej.
>
> Dario
Dario, nie chodzilo mi o sam fakt przykrywania, bo to dla mnie nie ulega
watpliwosci, tylko o pomysl przykrywania folia zamiast czyms lnianym.
Przy okazji, czy moglbys odpowiadac pod postem? Dzieki :-)
--
***cieplutko pozdrawia Magda***
Pamiętaj o głodnych dzieciach: http://www.pajacyk.pl
To proste! Archiwum grupy: http://www.google.com/advanced_group_search?hl=pl
Strona grupy i FAQ: http://www.kuchenna.host.sk
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-11 19:03:07
Temat: Odp: [ciasto drozdzowe] czym przykryc?Użytkownik r_sundance <r...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:b76gmr$ge3$...@n...ipartners.pl...
> bzdura, tez folii im sie zachcialo, kazdy chce wniesc wklad w udziwnianie
> kuchni badz nawykow zywwieniowych
> niech zyje len (i inne szmatki).
tez mi sie tak zdawalo, ze to niepotrzebne, chcialam sie upewnic :-).
Dzieki!
--
***cieplutko pozdrawia Magda***
Pamiętaj o głodnych dzieciach: http://www.pajacyk.pl
To proste! Archiwum grupy: http://www.google.com/advanced_group_search?hl=pl
Strona grupy i FAQ: http://www.kuchenna.host.sk
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-11 19:14:35
Temat: Re: [ciasto drozdzowe] czym przykryc?
>
> Czy moge prosic o potwierdzenie lub obalenie tezy o wysychajacym
> ciescie drozdzowym pod lnianym przykryciem? :-)
>
> z gory dziekuje,
>
> --
> ***cieplutko pozdrawia Magda***
Popieram len!
Tak sie zaczytalam , a w tym czasie ciasto(pod lnem )wyroslo, zawinelam
zgrabna rolade z makiem i co zobaczylam na stole? o rany nie posypalam maku
jak zwykle migdalami i rodzynkami!Tak sie zgapilam a jutro akurat mam gosci,
zawsze wychodzi dobre ciasto , a tu taka wpadka!
zrozpaczona Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-12 18:04:39
Temat: Re: [ciasto drozdzowe] czym przykryc?
"*madzik*" <b...@b...op.pl> schreef in bericht
news:b773og$i39$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik Dario <D...@i...nu> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:1...@h...kabelfoon.nl...
>
> > Przykryj, przykryj. Po pierwsze nie wysusza, po drugie higieniczniej, po
> > trzecie latwiej.
> >
> > Dario
>
> Dario, nie chodzilo mi o sam fakt przykrywania, bo to dla mnie nie ulega
> watpliwosci, tylko o pomysl przykrywania folia zamiast czyms lnianym.
> Przy okazji, czy moglbys odpowiadac pod postem? Dzieki :-)
>
> --
Prosze bardzo- pod postem:
Pozostaw na dluzej jakiekolwiek ciasto do wyrosniecia przykryte lnem to na
jego powierzchni zrobi sie "crosta" czyli cienka, wyschnieta warstwa. Ciasto
moze tez przywierac do sciereczki. Jesli to samo ciasto posmarujesz oliwa i
okrecisz luzno folia, na spodzie zostawiajac cos w rodzaju supelka, to moze
ono wyrosnac do zodanej wielkosci, a w przypadku naglego nawalu innych
zajec, albo kiedy za szybko wyrosnie mozesz przechowac je w lodowce. Takie
ciasto w folii jest tez bardziej "mobilne"- mozna go przekladac bez konca,
nie obawiajac sie ze opadnie.
Dario
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |