Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!fu-berlin.de!newshub.sdsu.edu!tethys
.csu.net!nntp.csufresno.edu!sn-xit-02!sn-xit-01!sn-post-01!supernews.com!corp.s
upernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ciasto dyniowe
Date: Thu, 21 Oct 2004 17:22:44 -0700
Organization: BassettStudio.com
Message-ID: <4...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
References: <cl851j$ito$1@atlantis.news.tpi.pl> <4...@o...com>
<cl8r1b$7p1$1@opal.icpnet.pl> <cl8tn6$scq$1@inews.gazeta.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 48
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:219239
Ukryj nagłówki
eM eL wrote:
> Basiek <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał(a):
>
> > A ja moglabym prosic o to podobne do tarty?
>
> Nadprogramowo podam "swoj" przepis na pumpkin pie
A tu podam moj przepis, moze sie przyda:
Pumpkin Pie
Ciasto na jeden paj:
250 ml maki (1 szklanka)
75 gr masla
1 jajko
1 lyzka octu
1 lyzka wody
Nadzienie
2 szklanki miazszu wydrazonego z upieczonej dyni
1/2 szklanki skondensowanego mleka
1 jajko
cynamon, galka muszkatolowa, gozdziki do smaku
Kawalek dyni zawinac w folie i upiec przez godzine lub dluzej, az miazsz bedzie
kompletnie miekki. Wydrazyc i rozciapac widelcem. Dodac pozostale skladniki,
wymieszac.
Ciasto w malakserze: w malym, naczyniu polaczyc jajko, ocet i wode i dobrze
wymieszac widelcem. Pokroic maslo na kawalki i umiescic w malakserze wraz z
maka. Nacisnac guzik na 3-5 sekund, jednoczesnie wlewajac przez otwor mieszanke
jajeczna. Przelozyc te kruszonke do miski i szybko polaczyc czubkami palcow w
kule, schlodzic. Ciasto bedzie bardzo kluchowate i kruszace sie. Umiescic
miedzy dwoma platami pergaminu i rozwalkowac w okrag troche wiekszy niz talerz
do paja. Zamrozic rozwalkowane ciasto w pergaminie przez 3-4 minuty, zdjac
pergamin (ktory latwo odejdzie od zamrozonego ciasta, a nie odejdzie od
niezamrozonego), umiescic ciasto w talerzu pajowym, wlac nadzienie i wyrownac.
Mozna udekorowac orzechami wloskimi. Piec w bardzo goracym piecu (200°C) az
srodek nadzienia peknie u noz wstawiony w srodek wyjdzie czysty. Podawac cieply
z bita smietana lub lodami waniliowymi.
Jesli sie nie ma malaksera, posiekac maslo w mace, rozetrzec widelcem, skropic
mieszanka jajeczna i dalej jak wyzej.
Magdalena Bassett
|