Data: 2004-10-22 00:22:44
Temat: Re: ciasto dyniowe
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
eM eL wrote:
> Basiek <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał(a):
>
> > A ja moglabym prosic o to podobne do tarty?
>
> Nadprogramowo podam "swoj" przepis na pumpkin pie
A tu podam moj przepis, moze sie przyda:
Pumpkin Pie
Ciasto na jeden paj:
250 ml maki (1 szklanka)
75 gr masla
1 jajko
1 lyzka octu
1 lyzka wody
Nadzienie
2 szklanki miazszu wydrazonego z upieczonej dyni
1/2 szklanki skondensowanego mleka
1 jajko
cynamon, galka muszkatolowa, gozdziki do smaku
Kawalek dyni zawinac w folie i upiec przez godzine lub dluzej, az miazsz bedzie
kompletnie miekki. Wydrazyc i rozciapac widelcem. Dodac pozostale skladniki,
wymieszac.
Ciasto w malakserze: w malym, naczyniu polaczyc jajko, ocet i wode i dobrze
wymieszac widelcem. Pokroic maslo na kawalki i umiescic w malakserze wraz z
maka. Nacisnac guzik na 3-5 sekund, jednoczesnie wlewajac przez otwor mieszanke
jajeczna. Przelozyc te kruszonke do miski i szybko polaczyc czubkami palcow w
kule, schlodzic. Ciasto bedzie bardzo kluchowate i kruszace sie. Umiescic
miedzy dwoma platami pergaminu i rozwalkowac w okrag troche wiekszy niz talerz
do paja. Zamrozic rozwalkowane ciasto w pergaminie przez 3-4 minuty, zdjac
pergamin (ktory latwo odejdzie od zamrozonego ciasta, a nie odejdzie od
niezamrozonego), umiescic ciasto w talerzu pajowym, wlac nadzienie i wyrownac.
Mozna udekorowac orzechami wloskimi. Piec w bardzo goracym piecu (200°C) az
srodek nadzienia peknie u noz wstawiony w srodek wyjdzie czysty. Podawac cieply
z bita smietana lub lodami waniliowymi.
Jesli sie nie ma malaksera, posiekac maslo w mace, rozetrzec widelcem, skropic
mieszanka jajeczna i dalej jak wyzej.
Magdalena Bassett
|