Data: 2005-01-31 21:05:22
Temat: Re: ciasto francuskie
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
reniek wrote:
> Witajcie :)
> Czy jaka? dobra duszyczka mog?aby podes?aae sprawdzony przepis na ciasto
> francuskie w wersji "nie tylko dla or?ów" z dok?adn? instrukcj? wykonania?
> Jest w internecie tego sporo ale ja nigdy nie piek?am takiego ciasta a
> bardzo chcia?abym, ?eby si? uda?o.
>
> Pozdrawiam serdecznie
> Renia
>
> Ps.
> Robi?am ciastka Kruszyny z marmolad? - suuuuuuuuuuuuuuuuuper !!! :)))
>
>
Najblizej do tego ciasta to wlasnie ciasteczka Kruszyny
A jesli chcesz robic klasyczne ciasto francuskie, z ktorym jest
niebywala ilosc roboty, to tu masz przepis DanyB:
25 dkg masla, 25 dkg maki, ok. 1 szklanki wody, szczypta soli
Z przesianej maki, soli i wody wyrobic niezbyt geste, gladki ciasto (jak
na pierogi), owinac w folie, odstawic do lodowki na godzine.
Rozwalkować ciasto na grubosc ok. 1/2 cm . Mocno schlodzone maslo
pokroic na 4 plastry wzdłuz dlugiego boku, ulozyc na ciescie obok
siebie. Boki placka zalozyc na maslo jak koperte, rozwalkowac i jeszcze
raz zlozyc. Skladanie i walkowanie powtorzyc 3-4 krotnie. Odlozyc do
lodowki na 1 godzinę. Znowu rozwalkowywac i składać 3-4 razy i do
lodowki na godzinę. Mozna to powtarzac z 3-4 razy.
Przy krojeniu na mniejsze porcje nalezy robic to bardzo ostrym nozem,
aby nie zlepic brzegow, poniewaz nie beda sie dobrze "listkowaly".
Ciasto piecze sie bardzo krotko w silnie nagrzanym piekarniku (200 - 220
° C) i pilnowac, bo błyskawicznie sie przypala. Blachy do pieczenia nie
nalezy smarowac tluszczem jedynie splukac zimna woda.
--
DanaB
www.kuchnia.com.pl
|