Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Beata Mateuszczyk <b...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ciasto francuskie - warto robić samemu?
Date: Fri, 10 Apr 2009 08:23:44 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 23
Message-ID: <grmoln$ash$1@inews.gazeta.pl>
References: <2...@n...googlegroups.com>
Reply-To: b...@g...pl
NNTP-Posting-Host: 195.136.50.69
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1239344631 11153 195.136.50.69 (10 Apr 2009 06:23:51 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 10 Apr 2009 06:23:51 +0000 (UTC)
X-User: bmateuszczyk
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.21 (Windows/20090302)
In-Reply-To: <2...@n...googlegroups.com>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:321671
Ukryj nagłówki
ania_678 pisze:
> Witam serdecznie wielbicieli kuchni! :)
>
> Proszę o poradę w następującej kwestii: od dłuższego czasu zabieram
> się do wypieku ogromnej ilości rogalików i innych najprzeróżniejszych
> przysmaków z ciasta francuskiego (którego nigdy wcześniej nie
> przygotowywałam). Przed klasycznym zakupem w sklepie /supermarkecie/
> powstrzymuje mnie nieufność do wszystkiego co "gotowe". Czy ktoś z Was
> przygotowywał już sam to ciasto? Czy czasochłonność jest
> rekompensowana przez smak (albo cokolwiek innego)? A jak sprawa ma się
> z ceną?
Dawno temu raz robiłam sama cisto francuskie. Wyszło bardzo dobre, ale
więcej tego eksperymentu nie powtórzyłam. Trzeba zarezerwować na to cały
dzień. Jeśli brać pod uwagę tylko koszty produktów, to produkcja własna
wyjdzie zdecydowanie taniej, ale jak dodasz do tego swój czas, to się
absolutnie nie opłaca.
Co do różnicy w smaku, to radą nie posłużę. Swoje robiłam, gdy w
sklepach nie było gotowego ciasta francuskiego. Pamiętam, że moje było
bardzo dobre, ale nie miałam go z czym porównać.
Pozdrawiam
Bea
|