Data: 2006-11-27 14:53:00
Temat: Re: ciasto na pizze z mikrofalowki
Od: "ikselka" <i...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Anber napisał(a):
> Witam, czy mogę podgrzać delikatnie ciasto na pizze w mikrofalówce aby
> przyspieszyć wyrośnięcie?
na pewno nie. Drożdże to organizmy żywe, mikrofale im na pewno
zaszkodzą - więc nie będą się mogły rozmnożyć. Widzę, że nie
rozumiesz zupełnie zasady działania mikrofal oraz mechanizmu
rośnięcia ciasta: do rośnięcia ciasta potrzeba ciepła, aby
drożdże zaczęły się namnażać, czyli aby zaczęła się
fermentacja cukru zawartego w cieście/mące (cukier i mąka to
węglowodany). W wyniku tej fermentacji wydzielany jest dwutlenek
węgla i to on spulchnia ciasto. Jak zabijesz na wstępie drożdże, to
ciasto nie wyrośnie, bo nie będzie miał kto wytwarzać tego
spulchniacza. Drożdże zabijesz na pewno, bo ciepło w potrawach
"falowanych" bierze się nie z zewnątrz, a z wewnatrz: pod wpływem
fal cząsteczki substancji, z których zbudowane są
produkty/drożdże, wprawiane są w swego rodzaju drgania, w wyniku
których powstaje ciepło. Ciepło to wydziela się na zewnatrz i
dlatego potrawy są gorące. Zauważ, że nie wszystkie substancje
można "falować", nie wszystkie naczynia się do tego nadają itp.
Drożdże (i wszystkie inne org. żywe) niech nie włażą do mikrofali
, jeśli chcą żyć!
|