Data: 2004-03-10 20:07:58
Temat: Re: ciasto pytanie [P]
Od: "Agusia \(Lublin\)" <N...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
> spód miodownik lub piernik przełozony kremem budyniowym a wierzch (o nieba
> !!!! ) wyłozony orzechami włoskimi i chyba zalany karmelem ?
> jola
>
Witam!
To ulubione ciasto mojego męża. Podawałam niedawno jako _Ciasto orzechowe_, ale
wklejam:
Ciasto:
2 łyżki miodu
3/4 szklanki cukru
1 łyżka sody
2 łyżki mleka
3 szklanki mąki
20 dkg masła
masa orzechowa:
1 szklanka orzechów (ja daję mieszankę Uno)
1/3 szklanki cukru
2 łyżki miodu
10 dkg masła
masa budyniowa:
! budyń waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 1/2 szklanki mleka
10 dkg masła
Składniki masy orzechowej rozpuścić. Prażyć na złoty kolor. Ostudzić.
Ciasto: Rozpuścić miód, masło, dodać mleko i sodę. Wlać do mąki z cukrem, wygnieść
ciasto. (Będzie się trochę kruszyć, ale nie szkodzi). Podzielić na dwie części.
Wylepić nimi dwie tortownice. Na jeden z placków wyłożyć ostudzoną masę orzechową.
Oba placki piec w piekarniku nagrzanym do 225 stopni ok. 15 minut.
Z podanych składników ugotować budyń. Ostudzić i wkręcić masło.
Na pusty, ostudzony placek wyłożyć masę budyniową. Przykryć plackiem z orzechami.
Najlepszy następnego dnia, jak się trochę _przegryzie_ Ale pierwszego dnia też już
jest pyszny!!
Pozdrawiam!
Agnieszka i Złota Rybka
--
____________________________
Radio - to cudowny wynalazek!
Jeden ruch ręki - i nic nie słychać.
J. Tuwim
|