Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news-stoc.telia.net!news-s
toa.telia.net!telia.net!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Przyklejka" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ciasto rafaello???
Date: Mon, 6 Jan 2003 09:32:51 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 60
Message-ID: <avbevo$gjq$2@news.tpi.pl>
References: <ava378$ik1$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pc214.lodz-teofilow.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1041841978 17018 213.77.145.214 (6 Jan 2003 08:32:58 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 6 Jan 2003 08:32:58 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:140589
Ukryj nagłówki
Użytkownik "skie" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ava378$ik1$1@news.tpi.pl...
> Ja znowu z zapytaniem.
> Kilkakrotnie slyszalam dobre slowa o ciescie zwanym rafaello, ale nie
znam
> przepisu i zastanawiam sie czy jest jakis czy kazde ciasto obsypane
wiorkami
> kokosowymi mozna tak ochrzcic?
>
Ja jeszcze tego ciasta nie robiłam , a mam ochote spróbować.
Mam taki przepis z podpisem Vanja
Rafaello (przepis zupełnie inny niż podawane na grupie)
---
Biszkopt:(wg tego przepisu robię wszystkie biszkopty, bo wychodzi bardzo
dobry i zawsze się udaje)
--
6 jaj, 1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru, 2 łyżki mączki ziemniaczanej,
2
łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 szklanki oleju
Białka ubić osobno na sztywną pianę, dodać cukier, następnie żółtka i
olej.
Na końcu przesiać przez sitko mąkę + mączkę ziemniaczaną + proszek do
pieczenia. Wszystko razem wymieszać delikatnie łyżką. Wylać na blachę
wysmarowaną tłuszczem. Piec ok. 30 min. w temp. 175 stopni Celsjusza.
--
Masa I
--
1 litr mleka, 2 budynie waniliowe (na pół litra mleka, czyli razem na
litr),
1 olejek waniliowy, 1 szklanka cukru, 1 kostka margaryny, 2 łyżki mąki
--
Mleko podzielić na połowę. Połowę zagotować, a w następnej rozrobić
budyń +
olejek + cukier + mąka. Wlać to do gotującego się mleka i gotować ciągle
mieszając. Gdy masa będzie letnia dodać kostkę margaryny i miksować.
Wyłożyć tę masę na biszkopt (ja przed wyłożeniem masy zdzieram z
biszkoptu
tę rumianą "skórkę" z wierzchu - a moja rodzina, która nie może doczekać
się
na ciasto zjada ją z resztakami masy z miski)
--
Masa II
--
Usmażyć razem na złoty kolor wiórki kokosowe (2 paczki - nie pamiętam
ile to
jest wagowo), 1/2 kostki margaryny i 3 łyżki cukru. Poczekać aż
wystygnie.
Wysypać na ciasto. (ja tę wierzchnią masę "wprasowuję" jeszcze w ciasto
wałkiem do ciasta).
A potem już można jeść, chociaż lepsze jest najpierw schłodzone.
Vanja
Pozdrawiam
Kasia
|