Data: 2003-01-06 23:00:15
Temat: Odp: ciasto rafaello???
Od: "Agnieszka" <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Sprawdzony przepis
Biszkopt( może być kupny)
1 litr śmietany 30%(polecam łaciatą)
25dkg białej czekolady
smietan fix (na 1 litr śmietany- 4 sztuki)
wiórka kokosowe
Biszkopt przekroić na pół. czekoladę rozpuścić w 20 ml śmietany(można na p
arze) i pozostawić do wystygnięcia. resztę śmietany ubić ze śmietanfixem. Do
ubitej śmietany dodać drobno pokruszoną jedną częśc biszkoptu,rozpuszczoną
czekoladę( ja dodaję też trochę wiórek kokosowych) i delikatnie wymieszać
(łyżką nie mikserem)
Masę wyłożyć na drugą częsc biszkoptu ułożoną na blasze i posypać wiórkami
kokosowymi.
Ciasto trzymać w lodówce do momentu podania.
Jezeli mamy biszkopt kupny (okrągły podwójny)wystarczy 1\2 porcji masy.
biszkopt
5 jajek
1 szkl cukru
1 łyzeczka proszku do pieczenia
1i 1\2 szkl.mąki
Jajka, cukier ubić na gładką puszystą masę następnie dodać mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia.
Pozdrawiam i życzę smacznego.
|