Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Asia" <a...@b...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ciasto z coca-colą
Date: Sat, 8 Jul 2006 16:57:29 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 40
Message-ID: <e8oh59$sg7$1@news.onet.pl>
References: <e8d74u$g9o$1@opal.icpnet.pl> <e8ddet$356$3@atlantis.news.tpi.pl>
<e8ddju$ngn$1@opal.icpnet.pl> <e8de2p$7d8$1@news.wp.pl>
<e8dead$o58$1@opal.icpnet.pl> <e8dg2d$8kd$1@news.wp.pl>
<e8dgui$rel$1@opal.icpnet.pl>
NNTP-Posting-Host: router.tvgawex.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1152370665 29191 212.122.214.1 (8 Jul 2006 14:57:45 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 8 Jul 2006 14:57:45 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2869
X-Sender: t2KkiwlWWTGaHVVoT4c0tfRm0JYdwaZo
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:272692
Ukryj nagłówki
> "1 szkl oleju
> 2 szkl maki
> 1 szkl cukru (ja daje 3/4)
> 2 jaja
> 3 lyzki kakao
> 1 lyzka cynamonu
> 2 lyzeczki proszku do pieczenia
> 2 lyzeczki sody
> 2 szklanki utartej marchwi w lezki ( tak jak zolty ser)
> orzechy wloskie rodzynki, pesyki dyni slonecznika, kandyzowany ananas- wg
> uznania
>
> Mieszamy wszystko poza marchwia i bakaliami na gladka mase, dodajemy
> marchewke i bakalie.
> Pieczemy ok 45 min w nagrzanym do 175 stopni piekarniku.
> Trzeba sprawdzic patyczkiem czy sie do niego nie klei.
>
> Ewentualnie polewa:
> Duże opakowane serka waniliowego Campina + 3/4 kostki rozpuszczonego masła
> + 3/4 szkl. cukru pudru + wanilia;
> Wszystko połączyć i polewać jeszcze ciepłe ciasto."
Moje ciasto marchewkowe jest podobne. Natomiast polewę robię zupełnie inną -
z serka topionego.
5 dag serka topionego śmietankowego (najlepiej hochland, bo polewa dość
szybko twardnieje)
5 dag masła
1/2 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Masło i serek rozpuszczam w garnuszku, mieszam z cukrami. Przestudzoną
polewą smaruję ciepłe ciasto.
Pierwszy raz zrobiłam ją bez przekonania. Serek topiony na ciasto? Ale teraz
nie wyobrażam sobie ciasta marchewkowego bez tej polewy.
Pozdrawiam
Asia
|