Data: 2006-07-08 14:57:29
Temat: Re: ciasto z coca-colą
Od: "Asia" <a...@b...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> "1 szkl oleju
> 2 szkl maki
> 1 szkl cukru (ja daje 3/4)
> 2 jaja
> 3 lyzki kakao
> 1 lyzka cynamonu
> 2 lyzeczki proszku do pieczenia
> 2 lyzeczki sody
> 2 szklanki utartej marchwi w lezki ( tak jak zolty ser)
> orzechy wloskie rodzynki, pesyki dyni slonecznika, kandyzowany ananas- wg
> uznania
>
> Mieszamy wszystko poza marchwia i bakaliami na gladka mase, dodajemy
> marchewke i bakalie.
> Pieczemy ok 45 min w nagrzanym do 175 stopni piekarniku.
> Trzeba sprawdzic patyczkiem czy sie do niego nie klei.
>
> Ewentualnie polewa:
> Duże opakowane serka waniliowego Campina + 3/4 kostki rozpuszczonego masła
> + 3/4 szkl. cukru pudru + wanilia;
> Wszystko połączyć i polewać jeszcze ciepłe ciasto."
Moje ciasto marchewkowe jest podobne. Natomiast polewę robię zupełnie inną -
z serka topionego.
5 dag serka topionego śmietankowego (najlepiej hochland, bo polewa dość
szybko twardnieje)
5 dag masła
1/2 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Masło i serek rozpuszczam w garnuszku, mieszam z cukrami. Przestudzoną
polewą smaruję ciepłe ciasto.
Pierwszy raz zrobiłam ją bez przekonania. Serek topiony na ciasto? Ale teraz
nie wyobrażam sobie ciasta marchewkowego bez tej polewy.
Pozdrawiam
Asia
|