Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
nemesis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Jini" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ciasto z dżemem
Date: Thu, 14 Apr 2005 09:14:18 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 85
Message-ID: <d3l5h5$70d$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <d3ij2j$bh$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 217.96.51.170
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1113463141 7181 217.96.51.170 (14 Apr 2005 07:19:01 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 14 Apr 2005 07:19:01 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2527
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2527
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:237091
Ukryj nagłówki
To może ja Ciebie poratuję przepisami z moich zbiorów ;-)
Pozdrawiam.
Jini.
KANTYCZKA
Składniki
- 2,5 szklanki mąki,
- półtorej kostki margaryny,
- 8 jaj,
- 2 szklanki cukru pudru,
- pół szklanki maku,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
- 2 paczki okrągłych biszkoptów,
- dżem morelowy lub malinowy
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku. Wsypać mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na koniec połączyć z pianą ubitą z
białek. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao, do
drugiej mak, do trzeciej mąkę (2 łyżki). Na blachę wysmarowaną margaryną i
posypaną bułką tartą wyłożyć ciasto makowe, potem biszkopty, na nie cienką
warstwę dżemu, następnie ciasto kakaowe, ponownie biszkopty i dżem. Na
wierzchu ułożyć ciasto białe. Piec w temperaturze 180°C do czasu, aż się
zrumieni. Upieczone ciasto polać dowolną polewą czekoladową, lukrem lub
posypać cukrem pudrem.
CIASTO "NIESAMOWITE"
ciasto:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 jajka
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 150 g mąki pszennej
- 2,5 czubatych łyżeczek proszku do pieczenia
- 2 obrane i pokrojone w kostkę banany
- po 1/3 łyżeczki imbiru i gałki muszkatołowej, sproszkowanych goździków
- 2 łyżeczki cynamonu
- 100 g rodzynek
- 100 g pokrojonej w kostkę gorzkiej czekolady
nasączenie:
- 8 łyżek wódki
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyczki cukru pudru
- 1 aromat rumowy
polewa:
- 100 g dżemu morelowego
- 1,5 deserowej czekolady+ 7,5 dag masła lub 1,5 szkl. cukru pudru
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g posiekanych orzechów laskowych
1. Cukier utrzeć z jajkami, dodać mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do
pieczenia. Dodać resztę składników, na końcu banany, dokładnie wymieszać.
2. Ciasto wyłożyć do blaszki o długości ok. 26 cm i piec 1 godzinę w 180
stopniach.
3. Wódkę wymieszać z zapachem rumowym i podgrzać w garnuszku z cukrem
pudrem, cukrem waniliowym. Przestudzone ciasto ponakłuwać drewnianym
patyczkiem i nasączyć płynem.
4. Nasączone ciasto posmarować dżemem i polać albo lukrem zrobionym z 1,5
szkl. cukru pudru i odrobiny ciepłej wody, albo polewą z rozpuszczonej z
masłem czekolady.
5. Tuż po polaniu posypać kokosem i orzechami.
/ja robię to ciasto z podwójnej porcji, w dużej tortownicy - średnicy 26cm,
zamiast bananów ostatnio dodaje jabłka pokrojone w niewielką kostką i nie
daje takie ilości przepraw - wychodzi rewelacja !! /
Po googlaj też za różnymi formami Snikersów... prawie w każdej z nich ciasto
smaruje się dżemem.
Ach... no i w przepisie na Tort Litewski podawanym przez Wkn też jest
dżem...
tyle wymyśliłam ;-)
Smacznego.
Jini.
---
czy ktokolwiek potrafi odtworzyć kwiaty jaśminu z herbaty w czajniku?
|