Data: 2005-04-18 05:25:21
Temat: Re: ciasto z dżemem
Od: "Małgorzata Leszczyńska" <g...@N...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ciemny placek korzenny
- 4 szklaki mąki (1 litr)
- 1 szklanka mleka (250ml)
- 8 jaj
- 1 słoik dżemu z porzeczek
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 1 kostka masła
- 2 paczki przyprawy do pierników
- 3 - łyżki kakao
Do mąki wymieszanej z sodą włożyć tłuszcz i posiekać nożem w misce. Dodać
żółtka, dżem, mleko i przyprawy, wymieszać. Dodać kakako i ponownie
wymieszać. Pianę z białek ubić i delikatnie wmieszać do ciasta bezpośrednio
przed włożeniem do pieca. Piec ok. 45 minut. Można traktować jak spód do
tortu.
p.s. Uprzedzając pytania - nie potrafię podać ani temperatury pieczenia, ani
wielkości foremni (chyba duża tortownica). Przepis kiedyś podała mi moja
ciotka, ale nie pamiętam, czy go kiedykolwiek sprawdziłam.
Gośka
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|