Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "f." <...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ciasto z orzechami-prosba o przepis
Date: Thu, 15 Jan 2004 13:03:51 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 44
Sender: f...@p...onet.pl@acbcc0f3.ipt.aol.com
Message-ID: <bu5vgj$dhm$1@news.onet.pl>
References: <bu5udm$nuk$1@korweta.task.gda.pl>
NNTP-Posting-Host: acbcc0f3.ipt.aol.com
X-Trace: news.onet.pl 1074168147 13878 172.188.192.243 (15 Jan 2004 12:02:27 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 15 Jan 2004 12:02:27 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:186880
Ukryj nagłówki
"bruxa" <b...@n...interia.pl> a écrit dans le message news:
bu5udm$nuk$...@k...task.gda.pl...
> mam straszna ochote na ciasto z orzechami wloskimi
> orzechow mam duzo, mam make, maslo, nawet jablka i smietane
> i problem bo w lodowce tylko dwa jajka- a wszystkie przepisy jakie
znalazlam
> mowia o 5-6ciu. Czy znacie przepis jakis w ktorym jajek jak na lekarstwo?
mozna zrobic tarte z orzechami na kruchym spodzie. I bez zadnego jajka :-)
kruche ciasto ( 30 dkg maki, 20 dkg tluszczu, 10 dkg cukru )
plus
1 lyzka masla,
3 lyzki miodu
3 lyzki smietany (36 % w kubku)
3 lyzki cukru
30 dkg orzechow
Zagniatasz kruche (do lodowy, itd) .
Zmieszac skladnikii podgrzac do rozpuszczenia (ani zagotowywac, ani za
bardzo podgrzewac). Gdy ostygnie wlozyc do lodowki bo gdy zgestnieje latwiej
wylozyc.
3. wygniesc foremke ciastem ( ja ososbiscie lubie miec ten spod raczej
cienki, bo i tak wiadomo ze to gora jest najlepsza :-))
Wylozyc mase i wstawic do podgrzanego piekarnika. Piec w 180 C. Kolorek
niech bedzie niezle brazowy. Uprzedzam ze czas pieczenia jest absolutnie na
wyczucie. Spod musi dojsc, gora rowniez. W razie gdyby spod doszedl pierwszy
trzeba manipluowac gorna galka. Uwazac zeby nie spalic. Mylaca moze byc
gora, bo moze sie wydawac ze juz ladnie wyglada, a w srodku bedzie
"zielony", wiec dziabnac go trzeba widelcem zeby sprawdzic czy w srodku w
miare suchy.
Jesli wyjdzie to wyjdzie przepyszny. Mozna go robic z roznych orzechow,
migdalow, nawet z ziaren slonecznika ( taki zreszta dostalam oryginalny
przepis)
pzdr
fela
|