Data: 2002-05-23 09:26:16
Temat: Re: ciasto z truskawkami...
Od: "Asia" <a...@t...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
bardzo smakowicie wyglada ten przepis
jednak ja jestem laik w kuchni, wiec od razu spytam na czym to sie piecze?
ta blacha to takie prostokatne, czy moze byc zwykla tortownica?
ostatnio mialam wsype, wlasnie przez zly dobór "pojemnika"
a jak duzo tego serka homogenizowanego?
bo na blache to chyba trzeba duzo, ale na tortownice to by jeden wystarczyl
dzieki
Asia
ps: a dokleje go, co by bylo prosciej:
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis.php?przepis=37
Kruche babci Reginy
Ciasto:
600 gram maki krupczatki
400 gram masla albo maryski
200 gram cukru
2 jajka
maly proszek do pieczenia
kilka lyzek smietany
Make wymieszana z proszkiem posiekac z chlodnym maslem i cukrem, dodac jajka
i zagniesc. Wlac troche smietany, zeby ciasto nie bylo za twarde, wszystko
to ladnie rozciapac i rozlozyc na blasze posmarowanej maselkiem i wysypanej
bulka tarta. Upiec na zloto.
Na ciacho wylac tezejaca galaretke rozpuszczona w 1/2-3/4 wody i rozmieszana
z serkiem i zostawic do zastygniecia. Na to ulozyc owoce, najlepsze sa
truskawki i zalac kolorowa galaretka.
Ciasto jest latwe i bardzo smaczne. Nawet mój maz raz je robil :-))
|