Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Swampe" <s...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ciasto ze sliwkami
Date: Mon, 1 Oct 2001 10:19:48 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 39
Sender: s...@p...onet.pl@pk78.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Message-ID: <9p9h7v$fng$1@news.onet.pl>
References: <2...@m...aol.com>
NNTP-Posting-Host: pk78.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1001932863 16112 213.76.106.78 (1 Oct 2001 10:41:03 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 1 Oct 2001 10:41:03 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:72422
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Lilibell555" <l...@a...com> napisał w wiadomości
news:20010930202707.21981.00001518@mb-fj.aol.com...
> Marzylam o czyms w rodzaju polkruchego lub kruchego ciasta ze sliwkami na
> wierzchu.Wzielam przepis z Wirtualnej Kuchni Polskiej,widzialam ten sam w
> Ksiazce Kucharskiej i...nie wyszlo:-((
> po dwudziestu minutach pieczenia bylo surowe pod sliwkami,po czterdziestu
> minutach wydlubalam sliwki i wsadzilam ciasto juz samo jeszcze na troche,w
> koncu to naokolo bylo przypalone.Moze trzeba najpierw podpiec a potem te
> sliwki...ale w przepisie stalo jak wol:"ulozyc lekko wgniatajac
sliwki".Troche
> tego ciasta upieklam bez sliwek i bylo swietne ale ja chce ze sliwkami,jak
to
> zrobic?
> Dot
Kiedys dzieci uczyly sie takiej piosenki.
"Najlatwiejsze ciasto w swiecie,
nic a nic sie go nie gniecie,
by pachnialo wakacjami,
tak, tak, tak,
zrobie cisato ze sliwkami,
tak, tak, tak.
Szklanke maki, cukru szklanke,
zaraz wsypie do miseczki
potem proszku do pieczenia
dodam jeszcze dwie lyzeczki
i dwa jajka i na koniec
pol stopionej margaryny
dodam jeszce by sie rzeczy, by sie rzeczy polaczyly."
I to jest caly przepis na ciasto. Mozna robic jego rozne wariacje, ja
robilam z jezynami i jablkami. Bardzo je lubie robi sie je szybko, jest
pyszne na cieplo. Owoce zawsze w trakcie pieczenia splywaja na spod ciasta.
Pozdrawiam,
Swampe
|