Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!not-for-mail
From: Monika Mężyńska <m...@k...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ciasto ze sliwkami
Date: Tue, 02 Oct 2001 11:00:36 +0200
Organization: POZMAN - http://www.man.poznan.pl/
Lines: 37
Message-ID: <3...@k...net.pl>
References: <9p9h7v$fng$1@news.onet.pl> <2...@m...aol.com>
NNTP-Posting-Host: c21-234.icpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: sunflower.man.poznan.pl 1002013236 17258 62.21.21.234 (2 Oct 2001 09:00:36
GMT)
X-Complaints-To: t...@m...poznan.pl
NNTP-Posting-Date: 2 Oct 2001 09:00:36 GMT
X-Mailer: Mozilla 4.76 [en] (Windows NT 5.0; U)
X-Accept-Language: en,pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:72578
Ukryj nagłówki
Lilibell555 wrote:
>
> >Kiedys dzieci uczyly sie takiej piosenki.
>
> Wiem tez ja znalam :-))) Dzieki za przepis ale to inne ciasto , ja chce zrobic
> zwykle kruche a na wierzchu po prostu sliwki.
> Dot
Niedawno, po nieudanej przygodzie z tarta, wstukiwalam ten przepis na
grupe (nie pamietam autora):
50 dag mąki
25 dag margaryny (masła)
2 żółtka,
15 dag cukru
cukier waniliowy
płaska łyżeczka proszku do pieczenia (choć niekoniecznie). To będzie na
kruche ciasto.
Z żółtek i reszty zagniatasz kruche ciasto i wkładasz na trochę do
lodówki
(godzinka lub dłużej, ile tam masz czasu). 1/3 ciasta odkładasz, a
resztę
podpiekasz w tempraturze co najmniej 220 st C. Wyjmujesz, gdy lekko sie
zrumieni. układasz na nim przepołowione śliwki i pianę ubitą z 2 białek
z
cukrem (do smaku). Na to pokruszona reszta ciasta i z powrotem do
piekarnika, pieczemy w wysokiej temperaturze (ok. 220 st) do
zrumienienia
ciasta.
Ciasto jest bardzo dobre, jedno z lepszych, ktore ostatnio robilam.
Dosc trudno sie je wyrabia, ale nic nie dodawaj, tylko poswiec mu troche
czasu - warto. Pamietaj, zeby sliwki polozyc skorka w dol, dobrze jest
takze podsypac pod nie nieco bulki tartej.
|