Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Sowa" <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ciecierzyca ?
Date: Tue, 7 Jun 2005 13:28:52 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 35
Message-ID: <d840di$c5r$1@inews.gazeta.pl>
References: <5077e$42a57931$5112c343$26752@news.chello.pl>
NNTP-Posting-Host: karwiny.multicon.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1118143731 12475 81.219.100.7 (7 Jun 2005 11:28:51 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 7 Jun 2005 11:28:51 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-User: padiszachti
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:240907
Ukryj nagłówki
Użytkownik "korek" <k...@w...pl> napisał w wiadomości
news:5077e$42a57931$5112c343$26752@news.chello.pl...
> Witam!
>
> Czy ktoś z Was kiedyś robił coś z ciecierzycy ?
>
> Chodzi mi bardziej o zupy potem może jakieś danie główne...
Na pewno będzie coś na:
http://puszkkka.spinacz.pl/
A na rozgrzewkę może taka propozycja:
Zupa na ciecierzycy z fenkułów.
Ciecierzycę namoczyć na noc, dnia następnego przecedzić, opłukać, ugotować w
świeżej wodzie, jak już prawie miękka dodać warzywa jak na rosół, ugotować
to ze sobą z przyprawami : sól, , lubczyk ew kostka rosołowa .
Jak ugotowane, warzywa wyjąć, a do wywaru dodać gwiazdkę anyżu i obsmażone
fenkuły.
Wcześniej 2 spore fenkuły pociąć na ósemki, obsmażyć na brązowo
zupę zaprawić masłem, lub słodką śmietanką.
Dodać posiekanego kopru, świeżo zmielonego pieprzu, parę kropel soku z
cytryny.
Zupa ma anyżowy posmak, więc podejrzewam, ze nie każdemu przypadnie do
gustu.
Smacznego.
--
Edyta Czyż
>>Sowa<<
Kłamie ten, co zna słowa, a nut nie pamięta. Leśmian
|