Data: 2001-09-20 18:06:15
Temat: Re: cielecina i prosba goraca!
Od: "redakcja" <r...@l...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ostanio zrobilem to moim kobietom:-))) Nie powoem zeby nie wyly z zachwytu
Poledwica wieprzowa duszona z jablkami
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.
600 g poledwicy wieprzowej,
1 lyzka maki,
1 lyzka oleju,
1 lyzka masla,
3 jablka,
1 cebula,
majeranek, sol.
1. Mieso oplukac, osuszyc, oproszyc sola i maka. Rozgrzac w garnku tluszcz,
wlozyc mieso, obsmazyc je, posypac majerankiem, dolac wody, tak by zakryla
mieso, dusic pod przykryciem na malym ogniu ok. 1 godz, uzupelniajac
wygotowywujaca sie wode.
2. Obrac cebule, pokroic w krazki. Obrac jablka, usunac gniazda nasienne,
pokroic w drobna kostke. Pod koniec duszenia cebule i jablka wlozyc do
garnka
i dusic razem z miesem.
3. Gdy mieso bedzie miekkie, wyjac, a sos przetrzec przez sito, oproszyc
maka,
osolic, wymieszac, gotowac kilka minut.
4. Poledwice pokroic w plastry, ulozyc na polmisku, polac sosem. Podawac z
kartoflami, buraczkami i kwaszonymi ogorkami.
|