Data: 2002-01-16 23:26:23
Temat: Re: cieple posilki
Od: Leszek Serdyński <l...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Daruma" <d...@u...reply-to.invalid> napisał w wiadomości
news:slrn.pl.a4ahnj.hdd.daruma@l2p47a.ihar.edu.pl...
> W artykule <a22f04$aot$1@news.tpi.pl> Leszek Serdyński napisał(a):
>
> > osteoporoza - pekanie kości, kruchość.
> > powód- zbyt mało białka tworzącego elastyczną siateczkę trzymającą
kruche
> > związki wapnia.
>
> To dlaczego osteoporoza występuje w krajach w których spozycie białka
> jest bardzo wysokie?
A jeszcze wyższe jest spożycie węglowodanów.
Czy aby na pewno te osoby, które chorują na osteoporozę, to są te same,
które nabijają średnią spożycia białka?
Chorują przeważnie starsze kobiety. NIe jedzą one golonek, tylko bułeczki i
ciasteczka. Z trawieniem też mogą mieć kłopoty. Węglowodany strawią się na
pewno, a mięso nie zawsze. Żółtek nie jadają, bo cholesterol i w tym wieku
nie wolno. Kazeina z mleka też może nie być w tym wieku strawna. Może w tym
też tkwi przyczyna, że statystyki mówią o wzroście zachorowań na osteoporozę
wraz ze wzrostem spożycia mleka. Białko zjedzone nie oznacza wchłonięte, jak
dobrze wiesz.
>
> > Pomyśl dobrze. Gdyby nadmiar białka wypłukiwał wapń, to groziła by
krzywica,
> > a nie osteoporoza.
>
> Nie słyszałem o krzywicy u osoby dorosłej. Masz jakieś dane na ten
> temat?
Nie mam, też nie słyszałem.
> Niedobór wapnia objawia się inaczej u dzieci a inaczej u
> dorosłych.
Uczono mnie 10 lat mechaniki. Kość jest kompozytem składającym się z
elastycznego białka i twardych, kruchych związków wapniowo-fosforowych. Taki
kompozyt zawsze jest nadmiernie elastyczny jak ma mniej tych twardych
komponentów, a staje się kruchy jak ma za mało frakcji elastycznej.
Osteoporozę można porównać do żelbetonowego słupa, z którego robotnicy
przed zalaniem betonu ukradli żelazne pręty.
>
> > Na pewno wiesz, że białka roślinne posiadają niedobory aminokwasów, więc
> > trzeba je mieszać i jeść nadmiarowo, żeby zapewnić zaopatrzenie w te
> > niedoborowe aminokwasy. Ogółem MUSISZ zjeść za dużo białka.
>
> Bzdura. Jeżeli zmieszam małe ilości białka to nie uzyskam nadmiaru
> białka. Pomysl logicznie.
To uzyskasz niedobór. Co lepsze/gorsze.?
Białka roślinne mają niedobory niektórych aminokwasów.
Jeżeli jedno białko ma niedobór A, a drugie niedobór B, to po zmieszaniu
masz właściwe ilości A i B, a dwa razy za dużo pozostałych osiemnastu
aminokwasów.
>
> > Najlepszymi antyoksydantami są witaminy A i E. Obydwie występują tylko w
> > tłuszczach. Działają wzajemnie uzupełniająco, każda na inny rodzaj
wolnych
> > rodników.
>
> Obie witaminy (lub prowitaminy) występują w roślinach.
W tłustych roślinach. :-)
>
> > Zupełnie błędne wnioski.
> > Właśnie jedząc jaja, mięso, przetwory mleczne można jeść mało białka.
Jedząc
> > rośliny TRZEBA jeść białka dużo.
>
> Jakim cudem???????
Żeby zjeść odpowiednie ilości A i B.
Pozdrawiam
Leszek
|