Data: 2002-01-17 22:37:04
Temat: Re: cieple posilki
Od: "Iwonka" <i...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Leszek Serdyński" <l...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:a25vb2$edf$1@news.tpi.pl...
>
> Dlatego, że w tym milionie, czy dwóch milionach reakcji jakie zachodzą w
> komórce przetwarzane są minimalne ilości substancji, jakieś mikro, czy
> miligramy.
> Procesy energetyczne to co innego. Tu są potężne ilości substratów. Dla
> wytworzenia 2500 kcal trzeba przetworzyć ponad pół kilograma węglowodanów
> lub ćwierć kilo tłuszczy.
> Potrzebne są więc potężne ilości enzymów. Jest zasadnicza różnica, czy jest
> to jeden kompleks enzymatyczny w beta oksydacji kwasów tłuszczowych, czy
> kilkanaście enzymów i jeden kompleks w glikolizie (....)
jesli chodzi o glikolize, to wyglada to tak, ze jest to proces kontolowany i nie jest
to tak, iz jesli jest duzo weglowodanow to
wszytkie one przejda przez ten proces nie ma wiec obawy zeby komorki "spuchly" czy
enzymy produkowaly w straszliwych ilosciach.
Glukoza zeby przejsc przez blona komorkowa musi ulec fosforylacji (enzym
allosterycznie jest hamowany przez nadmiar glukozy), w
blonie znajduje sie tez specjalne bialko ktore transportuje glukoze, i jesli jest
duze stezenie glukozy bialko to wysyca sie i nie
laczy sie z innymi czasteczkami glukozy,
poziom glukozy, i glikolizy nie zwieksza sie do zastraszajacych wielkosci (dotyczy to
tez wlasnie kom miesniowych i tluszcowych).
jedynie komorki watroby posiadaja ta zdolnosc (i bialko transportujace) iz enzym
fosforyzujacy glukoze NIE podlega allosterycznej
inhibicji i nie wysyca sie(dzieki temu po posilku z krazenia wrotnego glukoza zostaje
wchlonieta przez watrobe, gdzie potem zostanie
zmagazynowana)
plus trzeba dodac iz glikoliza rowniez jest hamowana przez nadmiar ATP czy nadmiary
innych polproduktow stad nic nie "puchnie" i
jesli beta oxydacja kw tluszczowych da duza ilosc ATP to zablokuje glokolize.
odnosnie kwasow tluszczowych, owszem sa one wysoce energetyczne ale niestety z nich
nie powstana weglowodany czy tez aminokwasy, a z
weglowodanow tak, dlatego nie mozna "obzerac sie" tylko tluszczem.
iwon(k)a
|