Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Iwonka" <i...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta,pl.soc.wegetarianizm
Subject: Re: cieple posilki
Date: Thu, 17 Jan 2002 16:37:04 -0600
Organization: brak
Lines: 27
Sender: i...@p...onet.pl@dialup-65.56.134.12.dial1.chicago1.level3.net
Message-ID: <a27jmj$ngg$1@news.onet.pl>
References: <a0pfsb$pa4$1@news.tpi.pl> <a0ukdq$t0i$1@news.tpi.pl>
<a0un68$4si$1@news.tpi.pl> <3...@n...vogel.pl>
<a0uoe1$l8a$1@onyx.icpnet.pl> <3...@n...vogel.pl>
<a0us7h$8o7$1@news.tpi.pl> <3c32f7ad$1@news.vogel.pl>
<a15d3l$1vo$1@news.onet.pl> <3...@n...vogel.pl>
<a1l7ib$fbt$1@news.onet.pl> <3c3f1705$1@news.vogel.pl>
<a1nis5$m3i$3@news.onet.pl> <3c42e806$2@news.vogel.pl>
<a1vcpq$nnb$1@news.onet.pl> <3...@n...vogel.pl>
<a22f04$aot$1@news.tpi.pl> <a24fm9$52d$1@news.onet.pl>
<a25060$qod$1@news.tpi.pl> <a25dug$c03$1@news.onet.pl>
<a25vb2$edf$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: dialup-65.56.134.12.dial1.chicago1.level3.net
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1011307027 24080 65.56.134.12 (17 Jan 2002 22:37:07 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 17 Jan 2002 22:37:07 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:1237 pl.soc.wegetarianizm:50101
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Leszek Serdyński" <l...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:a25vb2$edf$1@news.tpi.pl...
>
> Dlatego, że w tym milionie, czy dwóch milionach reakcji jakie zachodzą w
> komórce przetwarzane są minimalne ilości substancji, jakieś mikro, czy
> miligramy.
> Procesy energetyczne to co innego. Tu są potężne ilości substratów. Dla
> wytworzenia 2500 kcal trzeba przetworzyć ponad pół kilograma węglowodanów
> lub ćwierć kilo tłuszczy.
> Potrzebne są więc potężne ilości enzymów. Jest zasadnicza różnica, czy jest
> to jeden kompleks enzymatyczny w beta oksydacji kwasów tłuszczowych, czy
> kilkanaście enzymów i jeden kompleks w glikolizie (....)
jesli chodzi o glikolize, to wyglada to tak, ze jest to proces kontolowany i nie jest
to tak, iz jesli jest duzo weglowodanow to
wszytkie one przejda przez ten proces nie ma wiec obawy zeby komorki "spuchly" czy
enzymy produkowaly w straszliwych ilosciach.
Glukoza zeby przejsc przez blona komorkowa musi ulec fosforylacji (enzym
allosterycznie jest hamowany przez nadmiar glukozy), w
blonie znajduje sie tez specjalne bialko ktore transportuje glukoze, i jesli jest
duze stezenie glukozy bialko to wysyca sie i nie
laczy sie z innymi czasteczkami glukozy,
poziom glukozy, i glikolizy nie zwieksza sie do zastraszajacych wielkosci (dotyczy to
tez wlasnie kom miesniowych i tluszcowych).
jedynie komorki watroby posiadaja ta zdolnosc (i bialko transportujace) iz enzym
fosforyzujacy glukoze NIE podlega allosterycznej
inhibicji i nie wysyca sie(dzieki temu po posilku z krazenia wrotnego glukoza zostaje
wchlonieta przez watrobe, gdzie potem zostanie
zmagazynowana)
plus trzeba dodac iz glikoliza rowniez jest hamowana przez nadmiar ATP czy nadmiary
innych polproduktow stad nic nie "puchnie" i
jesli beta oxydacja kw tluszczowych da duza ilosc ATP to zablokuje glokolize.
odnosnie kwasow tluszczowych, owszem sa one wysoce energetyczne ale niestety z nich
nie powstana weglowodany czy tez aminokwasy, a z
weglowodanow tak, dlatego nie mozna "obzerac sie" tylko tluszczem.
iwon(k)a
|