Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!feed.news.interia.pl!news.cyf-kr.edu
.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.tpinternet.pl!nemesis.news.tpi.pl!at
lantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Prawusek" <p...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: co byscie zjedli w kameralnej knajpie na obrzezach miastem?
Date: Wed, 24 Jan 2007 12:42:03 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 35
Message-ID: <ep7gt8$8d9$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <ep7erj$g3s$1@news.onet.pl> <ep7f1j$m8e$1@pippin.nask.net.pl>
<ep7f4l$g3s$3@news.onet.pl> <ep7fr0$l2a$1@atlantis.news.tpi.pl>
<ep7g1r$itb$5@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: abcj151.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1169639145 8617 83.6.225.151 (24 Jan 2007 11:45:45 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 24 Jan 2007 11:45:45 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3028
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3028
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Antivirus: avast! (VPS 000706-0, 2007-01-23), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:289301
Ukryj nagłówki
"Gosia Plitmik" <p...@o...pl> wrote in message
news:ep7g1r$itb$5@news.onet.pl...
> Prawusek napisał(a):
>
>> Ja tylko gotuję, a później (tylko czasem) pod promiennik (u góry
>> piekarnika), aby skórka się przyrumieniła.
> Aaaa, dobrze ze mówisz, bo ja planowałam na 40 minut z polewaniem piwem
>
>> Dawniej kupiłem trzy-cztery takie po 1,2kg - do szybkowara i po
>> godzinie na talerz, musztarda, świeży chleb i piwo... Skórka jak
>> masełko... A smak i zapach!!!
>
> Moje na targu kupione, okazałe tak własnie po 1,2 kg. Zastanawiam sie
> tylko, bo w przepisie kazali dodac pieprz cayenne, a mi tak jakos do
> golonki on nie bardzo pasuje, ale ja akurat golonkowy laik jestem
> --
>
> Gosia
> http://www.vivalavida.pl/urkaburka/
Bez udziwnień, opalasz skórę, myjesz, do szybkowara i na nie dopiero
warzywa - duża marchew, pietruszka, pasternak, seler (mały cały z dużych
1/4), dwa pory, dwie cebule (można po jednej), trzy-cztery ząbki czosnku,
ćwiartka kapusty włoskiej (lub mniejsza część gdy duża główka), parę ziaren
(po 5) ziela angielskiego i pieprzu czarnego, dwa liście laurowe, pół
strączka papryki ostrej, sól.
A teraz, w zależności do czego chcesz użyć wywar (dużo go nie będzie) to
albo warzywa w całości (marchew, pory połówki wzdłuż itp) - łatwo będzie
odcedzić, lub posiekać w krążki, seler w kostkę - ja gotuję wtedy omidorówkę
z ryżem.
Smacznego!
|