Data: 2006-05-13 09:32:28
Temat: Re: co dobrego z masy marcepanowej?
Od: "kasia maruda" <k...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał w
wiadomości news:e428c7$m1e$1@opal.icpnet.pl...
> > Zrób serduszka.
> > ...
> > Albo Hamantaschen,
>
> Dzięki Basiu za przepisy. Moja masa jest dość słodka, więc pewnie daruję
> sobie cukier.
> Pewnie niedługo wypróbuję.
> Ale wciąz korci mnie jakaś tarta z tą masą albo babeczki...
>
> Barbara i Maleństwo rozmarzeni...
Znalezione na necie ciasto, niestety nie wypróbowałam (jeszcze!):
> 1 kostka masła
1 szklanka cukru pudru
5 jajek
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek kakao
5 łyżek mleka
puszka ananasów
opakowanie masy marcepanowej (50 g)
tłuszcz do blaszki Masło, cukier i sól utrzeć na puszystą masę. Wbić
kolejno 4 jajka, zmiksować. Mąkę i proszek przesiać. Kakao rozpuścić w
mleku. Mąkę z proszkiem i kakao dodać do masy, utrzeć na gładkie ciasto.
Prostokątną blaszkę o długości ok. 30 cm natłuścić. Połowę ciasta wyłożyć do
blaszki. Ananasy odcedzić, dokładnie osaczyć, pokroić w kostkę. Masę
marcepanową zagnieść z jajkiem, dodać kawałki ananasa. Wyłożyć do blaszki,
przykryć resztą ciasta. Widelcem zamieszać ciasto spiralnym ruchem, aby
rozprowadzić masę marcepanową. Placek piec około 50-60 minut w temperaturze
175°C.
|