Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.nask.pl!new
s.nask.org.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-m
ail
From: "kasia maruda" <k...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: co dobrego z masy marcepanowej?
Date: Sat, 13 May 2006 12:00:22 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 55
Message-ID: <e44ai3$t19$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <e3sivd$ttp$1@opal.icpnet.pl> <e416o0$e02$1@opal.icpnet.pl>
<e41b5n$ohl$3@inews.gazeta.pl> <e428c7$m1e$1@opal.icpnet.pl>
NNTP-Posting-Host: 80.50.252.50
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1147514243 29737 80.50.252.50 (13 May 2006 09:57:23
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 13 May 2006 09:57:23 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:268736
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał w
wiadomości news:e428c7$m1e$1@opal.icpnet.pl...
[...]
> Ale wciąz korci mnie jakaś tarta z tą masą albo babeczki...
>
> Barbara i Maleństwo rozmarzeni...
A tu tarta:
> Ingredients
Mrożone ciasto francuskie
sok z kilku cytryn, w misce
kilka jabłek
22,7 dag marcepanu
płatki migdałowe
lukier lub puder do posypania
kopiata łyżka dżemu brzoskwiniowego
Method
nagrzać piekarnik do 400 fahrenheitów :)
Rozmroz ciasto, rozłoż na blasze i ponakłuwaj gęsto widelcem. Odstaw do
lodówki.
Obierz i pokrój na cienkie plasterki jabłka, włoż je do miski z sokiem
Rozwałkuj marcepan na kształt ciasta, ułóż na wierzchu
Zaczynając od srodka, ułóż jabłka w zachodzące na siebie kręgi (a ja głupia
zawsze zaczynałam od brzegów ;o) )
posyp płatkami migdałowymi
piecz 10 minut
Zmniejsz temperaturę do 350 fahrenheitów i piecz dalsze 15-20 minut
Po upieczeniu wyjmij z piekarnika(sic!) i zdejmij z blachy, ostudź na
metalowej kratce
Podgrzej dżem w mikrofalówce
Rozsmaruj na tarcie, coby połysk był
posyp cukrem pudrem
podawaj ciepłe lub nie ciepłe z kleksem creme fraiche
brzmi bardzo, bardzo fajnie, przepraszam, ze nie przeliczyłam F na C, ale
nie znam wzoru, a nawet jakbym znałam to matematyka mój wróg :o)
jeśli ktoś zrobi to cudo, bardzo prosze o opinie
pzdr
z angielskiego w dużej części przełożyła
kasia maruda
PS: pozwoliłam ominąć sobie fakt, ze ciasto trzeba wyjąć z lodówki i włozyć
do piekarnika, oraz wiele innych "ważnych" informacji. Na zdjęciu tarta była
śłiczna, a brzegi były chyba wyłozone tylko ciastem, nie marcepanem.
|