Data: 2001-11-06 17:58:18
Temat: Re: co to jest?
Od: "Kaliope" <k...@p...krakow.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Beata M." <b...@k...umcs.lublin.pl> napisał w wiadomości
news:3BE6B147.5A8AD568@klio.umcs.lublin.pl...
> A gotuje sie tak, tzn. moja Mama zawsze gotuje to tak: na gotujaca sie
> wode wrzuca kasze wczesniej oplukana w wodzie i miesza, jak kasza
> zmiekknie dodaje mleko i miesza az kasza jest miekka, ale nie rozlazla, na
> etapie gotowania na mleku trzeba ja czesto mieszac by nie przywarla do
> garnka.
Hejeczka!
Koleżanka w akademiku maniacko robiła tak właśnie kaszę jaglaną, polewała to
roztopionym masłem posypywała cukrem i cynamonem i zjadała ze smakiem.
Kiedyś natknęłam się gdy przyrządzała kaszę ze śliwkami, ale dokładnych
proporcji nie znam, w każdym razie do ugotowanej kaszy dodawało się
kogel-mogel, mieszało, a następnie wrzucało do naczynia żaroodpornego i
układało warstwami z suszonymi śliwkami (które były bez pestek i jakieś
takie napęczniałe, czyli pewnie wcześniej moczone) i na chwilkę zapiekało
się w piekarniku. Znajoma podawała śliwkową kaszkę polaną śmietaną z cukrem.
Jadłam także gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem, ale nie stałam się amatorka
takich gołąbków.
Pozdrawiam,
Kaliope
--
Barbara Łączna
k...@p...krakow.pl
ICQ 73558372
|