Data: 2002-03-09 09:07:34
Temat: Re: co to jest trufla?
Od: <n...@m...ch>
Pokaż wszystkie nagłówki
>
> Tak, to zrozumialam, ale ze znawcami trufli moze byc tak jak ze znawcami
> wina :) Czyli czuja cos czego przecietny kosument nie jest w stanie
> zauwazyc. >
Eee, to chyba nie do konca tak jest. Sama nie jestem znawca trufli, ale kiedys
kupilam jedna w malym sloiczku mezowi na walentynki (fajny prezent, nie?:))) i
po obdarowaniu go przyrzadzilismy wedlug naszego wlasnego pomyslu mieso z sosem
truflowym. To naprawde ma niepowtarzalny, boski smak!:)))) Nie powiem wam jaki
poniewaz po pierwsze nie bylo to podobne do niczego co znalam, a po drugie juz
czas nieco przytarl te wspomnienia. Ale polecam z calego serca:)...
Poza tym chcialam uscislic, bo ktos tu wspomnial o trufli wloskiej, ze pomiedzy
czarna trufla "francuska" (tej zreszta tez jest kilka gatunkow) a biala
trufla "wloska" (nie pamietam w jakiej okolicy sie ja zbiera - Piemont??) jest
ogromna roznica. Biala trufla jest traktowana w zasadzie jako przyprawa, tak
bardzo jej aromat jest silny. Kosztuje tez o wiele wiecej niz "zwykle" czarne
trufle. Kolezanka jadla makaron z ta biala trufla w restauracji - polegalo to
na tym, ze kelner przyniosl talerz z kluskami i jakims tam delikatnym sosem a
nastepnie doniosl trufle i starl jej troche do talerza na malej tarce...
Podobno bylo dobre.
pozdrawiam
Kalina
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|