Message-ID: <3...@s...pl>
Date: Sun, 16 Jun 2002 11:43:20 +0200
From: PatryCCCja <k...@s...pl>
X-Mailer: Mozilla 4.78 [en] (Windows NT 5.0; U)
X-Accept-Language: pl,en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: co to miso ???
References: <aefvbu$q69$1@news.onet.pl> <q...@4...com>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
NNTP-Posting-Host: nat.mikrus.pw.edu.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: 195.117.184.19
X-Trace: news.vogel.pl 1024220436 nat.mikrus.pw.edu.pl (16 Jun 2002 11:40:36 +0200)
Lines: 26
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: 195.117.184.19
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!poznan.rmf.pl!fargo.
cgs.poznan.pl!news.internetia.pl!mimuw.edu.pl!news.mimuw.edu.pl!uw.edu.pl!lubli
n.pl!news.onet.pl!news.vogel.pl!nnrp!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:112532
Ukryj nagłówki
hmmm wrote:
> Miso to pasta sojowa (sprzedawana w sklepach z zywnoscia orientalna),
> bedaca rodzajem uniwersalnej przyprawy w kuchni japonskiej jak i nazwa
> zupy, przygotowanej na bazie tejze przyprawy. Oryginalne miso jest
> produkowane z ziaren soi, ktore sa poddawane fermentacji i soli
> morskiej.
dokladnie tak, miso to "fermentowane puree z soi z dodatkiem soli morskiej,
o konsystencji masla orzechowego, dodawane do zup, sosów jako przyprawa lub
zamiast soli.". do kupienia tez w roznych sklepach ze zdrowa zywnoscia.
sprzedawane w sloiczkach albo w foliowych paczuszkach. zazwyczaj w
niewielkich ilosciach. cena - kilkanascie zlotych. ale nie nalezy sie
zrazac ze drogie, bo miso urzywa sie w niewielkich ilosciach - wlasnie jako
podstawy zupy lub jako przyprawy.
ja czasem uzywam zamiast kostki bulionowej, moja siostra zreszta zupelnie
niezaleznie wymyslila taki sam patent.
mam zamiar poszperac niedlugo w soeci i rozpracowac jeszcze kilka przepisow
z miso wiec moze kiedys cos jeszcze podesle.
pozdr.
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
|