Data: 2002-06-16 09:43:20
Temat: Re: co to miso ???
Od: PatryCCCja <k...@s...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
hmmm wrote:
> Miso to pasta sojowa (sprzedawana w sklepach z zywnoscia orientalna),
> bedaca rodzajem uniwersalnej przyprawy w kuchni japonskiej jak i nazwa
> zupy, przygotowanej na bazie tejze przyprawy. Oryginalne miso jest
> produkowane z ziaren soi, ktore sa poddawane fermentacji i soli
> morskiej.
dokladnie tak, miso to "fermentowane puree z soi z dodatkiem soli morskiej,
o konsystencji masla orzechowego, dodawane do zup, sosów jako przyprawa lub
zamiast soli.". do kupienia tez w roznych sklepach ze zdrowa zywnoscia.
sprzedawane w sloiczkach albo w foliowych paczuszkach. zazwyczaj w
niewielkich ilosciach. cena - kilkanascie zlotych. ale nie nalezy sie
zrazac ze drogie, bo miso urzywa sie w niewielkich ilosciach - wlasnie jako
podstawy zupy lub jako przyprawy.
ja czasem uzywam zamiast kostki bulionowej, moja siostra zreszta zupelnie
niezaleznie wymyslila taki sam patent.
mam zamiar poszperac niedlugo w soeci i rozpracowac jeszcze kilka przepisow
z miso wiec moze kiedys cos jeszcze podesle.
pozdr.
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
|