Data: 2005-11-04 23:23:30
Temat: Re: co z kiwi??
Od: Waldemar <w...@t...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
AnkaOpolanka wrote:
> Ogladalam na Discovery program o chemii w kuchni. Problem dotyczyl
> swiezego ananasa, który podobnie jak kiwi i papaja zawiera enzymy
> rozkladajace bialko - czyli m.in. uniemozliwiajace sciecie sie
> galaretki. Wiesz, jak go rozwiazano? Dodajac do puree z ananasa
> swieza papryke chili. Skladniki, które ona zawiera, "tna"
> wiazania enzymów unieczynniajac je. Tylko jaki to mialo sens
> gastronomiczny? Na pewno galaretka z ananasa, chili i zelatyny
> moglaby byc jakims interesujacym dodatkiem - dekoracja do zimnych
> mies. Ale nie chce mi sie próbowac. Nastrajenija niet. Nie idzie w
> tym kierunku...
>
jadłem już truskawki z pieprzem i octem balsamico, a także galaretkę z
ananasa z chili (na słodko). Oba desery były świetne, ale sam robiłem
tylko to pierwsze, ale trzeba mieć dobry ocet, bo inaczej nie smakuje.
Waldek
|