Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.wp.pl!not-for-mail
From: "Madzik" <i...@w...WYTNIJ.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: co z selera naciowego
Date: Thu, 17 Aug 2006 15:05:30 +0200
Organization: Wirtualna Polska S.A. http://www.wp.pl
Lines: 34
Sender: i...@p...cable.tmark.pl
Message-ID: <ec1pir$j0a$1@news.wp.pl>
References: <ec1jfg$t3l$1@nemesis.news.tpi.pl> <ec1mv1$hms$1@news.wp.pl>
<ec1nuo$m7p$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: pc19-197.cable.tmark.pl
X-Trace: news.wp.pl 1155819931 19466 194.106.197.19 (17 Aug 2006 13:05:31 GMT)
X-Complaints-To: a...@w...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 17 Aug 2006 13:05:31 +0000 (UTC)
X-Organization-Notice: Organization line has been filtered
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2869
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Original-Organization: Wirtualna Polska S.A. http://www.wp.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:275677
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Akulka" <s...@g...pl> napisał w wiadomości
news:ec1nuo$m7p$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik "Madzik" <i...@w...WYTNIJ.pl> napisał w wiadomości
> news:ec1mv1$hms$1@news.wp.pl...
>> Mój tatko robi dobrą potrawę, On to nazywa "babką perską", do zielonego
>> selera dorzuca jeszcze mnóstwo innej zieleniny ( pietruszka, sałata,
>> bazylia, szczypiorek), jajka, mąkę i oliwę do związania . Pomidory na
>> wierzch, zapieka . Jemy polaną sosem zrobionym ze śmietay lub jogurtu z
>> koperkiem i czosnkiem .
>
> A jakieś przyblizone proporcje?
>
Już, już....
- 3 głowy sałaty, 2 pęczki pietruszki (listki), 1 pęk selera (liście) , 1
por, łodyżki z koperku, wszystko drobno pokroić, wymieszać, posolić, wciąż
mieszając polać zieleninę 3-4 łyżkami wrzącego oleju, przesiać na to 3-4
łyżki mąki również cały czas mieszając .
- 4 jajka ( tyle jajek ile osób), 1/4 szklanki mleka, 4 łyżki mąki, pieprz,
cuury, bazylia, sól - wszystko zmiksować i polać tym zieleninę .
- wrzucić masę na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą blachę, na wierzchu
ułożyć plastry pomidorów, piec około godziny, zalezy od pieca, u nas to tak
wychodziło 45-55 minut, powinno się zrumienić i bedzie widać po pomidorach
;)
- sos do polania : 2 duże ząbki czosnku, rozgniecione i wysolone, śmietana +
jogurt, posiekany koperek ( łodyżki poszły do babki), szczypta soli . Co do
sosu to już jak i ile kto woli ;) oczywiście polewamy już na talerzach ;) .
smacznego
Magda
|