Data: 2002-08-18 20:27:23
Temat: Re: co zorbić z pomidorami?
Od: "Lucek" <t...@s...org.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"wojus" <w...@w...pl>
> mama uraczyła mnie 20 kg pomidorów
> moze jakiś przecier?
Przygotuj sloiki z zakretkami twist (umyj, wygotuj)
Pomidory przekrec przez maszynke ( bo szybko i dobrze przygotowane do gotowania)
Tak przygotowany przecier gotuj wolno okolo ok.2-3 godz.
Po ugotowaniu i ostudzeniu przecieraj na metalowym (najlepiej) sitku palka drewniana,
aby reszki skorek
i pestek oddzielic od wspanialego soku - przecieru pomidorowego.
Napelnij sloiki, mocno pozakrecaj i pasteryzuj (gotuj) w duzym naczyniu.
Nastepnie gdy pogotujesz 10-15 min wyjmij, odwroc dnem do gory i pozostaw do
wystygniecia.
Uzywaj w porze zimowej do zup i innych celow np. Bloody Mary.
Pozdr
Lucek
|