Data: 2003-10-24 00:07:30
Temat: Re: co zrobic z filetow rybnych?
Od: l...@a...com (Lilibell555)
Pokaż wszystkie nagłówki
>co - poza panierowanymi kotletami - mozna zrobic z filetow rybnych na
>obiadek?
>
Ja od lat robie rybe,ktora smakuje o dziwo nawet ludziom co nie lubia ryb.Jesli
masz dostep do mleka kokosowego nieslodzonego w puszce to bardzo polecam te
latynoska domowa potrawe.
Ryba kokosowa (Pescado con coco)
1 kg filetow rybnych
5-10 zabkow czosnku(ile kto lubi)usieczonego drobno
lyzeczka soli
pol lyzeczki pieprzu
lyzka kopiasta swiezego oregano
albo lyzeczka suszonego
sok z cytryny
Z tego robie marynate,smaruje filety i wkladam do lodowki na godzine.
Obtaczam je nastepnie w mace i podsmazam przez momencik (ja uzywam oleju
kokosowego ale kiedys uzywalam oliwy i bylo dobre).Odkladam rybe na bok i robie
salse.
Salsa
2 cebule pokrojone w paski
1 czerwona papryka w paski
1 zielona papryka w paski
2-3 lyzki koncentratu pomidorowego
puszka mleka kokosowego
marynata od ryby
Na patelni,w ktorej smazylam rybe smaze cebule i papryki.Przekladam to do
garnka i dodaje przecier,marynate i mleko kokosowe.Podgrzewam zeby sie wszystko
polaczylo,dodaje filety i dusze kilkanascie minut az ryba bedzie akurat.Nie
przesadzac bo sie rozleci.Probuje czy wystarczajaco slone,czy nie dodac wiecej
cytryny.Czasem dodaje troche bulionu warzywnego w proszku cos jak vegeta ale
bez glutaminianu.
Jemy z bialym ryzem posypane obficie natka pietruszki.
Czasem do tego robie czarna fasole i "tostones" czyli smazone plastry
specjalnych bananow.
Pozdr.Dot
|