Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!news.task.gda.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!newsfeed.icl.net!ne
wsfeed.fjserv.net!news.maxwell.syr.edu!sn-xit-03!sn-xit-01!sn-post-01!supernews
.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: co zrobić z karczochem??
Date: Thu, 29 May 2003 19:45:57 -0700
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <3...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
References: <bb64sr$7r8$1@nemesis.news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 53
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:158281
Ukryj nagłówki
"kris i." wrote:
>
> czy ktos wie co zrobic z karczochem?? upiec, ugotować, usmażyc?? dzisiaj
> moja kobieta przyniosła takie cudo do domu, ale chyba nie mamy pojecia co
> teraz :) może ktos dowiadczony jest w tym temacie??
>
> --
> <to pisałem ja>
> Kris I.
Jasne, ze jest. A robi sie to tak: za pomoca nozyczek obcina sie czubki
wszystkim zewnetrznym lisciom, okolo 1 cm. Noge scina sie rowno z
kwiatem (bo karczoch to nierozwiniety jeszcze kwiat jadalnego ostu),
wirzch, czyli czubek scina sie nozem pila okolo 1cm od gory, zeby obciac
kolce tym wierzchnim lisciom. Nalezy sciete brzegi lisci i noge natrzec
sokiem z przecietej na pol cytryny, i cytryne dodac do wody do
gotowania. Nastepnie w garnku tylko troche wiekszym niz karczoch, ale za
to wyzszym, nalewa sie okolo 3-4 cm wody i ustawia sie karczocha noga do
dolu. Zakryty pokrywka gotuje sie okolo 20-25 minut, Nalezy sprawdzac
poziom wody i dolewac. Zeby sprawdzic, czy gotowy, pociaga sie za lisc
mniej wiecej 3-4 rzedy w glab. Jesli lisc wychodzi z pewna latwoscia,
karczoch jest gotwy.
Je sie tak: odrywa sie lisci i ten grubszy koniec macza sie w sosie do
maczania (za chwile podam), a nastepnie wklada do ust i zaciska zeby.
Lisc sie wklada mniej wiecej do polowy dlugosci i przeciaga miedzy
zebami, sciagajac w ten sposob miazsz z liscia. I tak je sie te liscie,
az sie dojdzie do srodka, czyli serca karczocha. Serce karczocha to taki
miesisty dysk, porosniety malutkimi kolcastymi liscmi i wloskami. Te
najmniejsze liscie i wloski zeskrobuje sie nozem i odrzuca, a serce kroi
sie na czesci i rowniez macza sie w sosie. No i tyle. Nalezy podac miske
do odrzucania lisci.
Sos
Najprostszy sos to stopione maslo, z lub bez czosnku.
Inny sos to:
2 lyzki dressingu do salat
2 lyzki smietany
2 lyzki majonezu
1 lyzeczka musztardy
sol, pieprz
A jeszcze inny to yogurt z czosnkiem i przyprawami.
Smacznego
Magdalena Bassett
|