Data: 2003-05-30 02:45:57
Temat: Re: co zrobić z karczochem??
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"kris i." wrote:
>
> czy ktos wie co zrobic z karczochem?? upiec, ugotować, usmażyc?? dzisiaj
> moja kobieta przyniosła takie cudo do domu, ale chyba nie mamy pojecia co
> teraz :) może ktos dowiadczony jest w tym temacie??
>
> --
> <to pisałem ja>
> Kris I.
Jasne, ze jest. A robi sie to tak: za pomoca nozyczek obcina sie czubki
wszystkim zewnetrznym lisciom, okolo 1 cm. Noge scina sie rowno z
kwiatem (bo karczoch to nierozwiniety jeszcze kwiat jadalnego ostu),
wirzch, czyli czubek scina sie nozem pila okolo 1cm od gory, zeby obciac
kolce tym wierzchnim lisciom. Nalezy sciete brzegi lisci i noge natrzec
sokiem z przecietej na pol cytryny, i cytryne dodac do wody do
gotowania. Nastepnie w garnku tylko troche wiekszym niz karczoch, ale za
to wyzszym, nalewa sie okolo 3-4 cm wody i ustawia sie karczocha noga do
dolu. Zakryty pokrywka gotuje sie okolo 20-25 minut, Nalezy sprawdzac
poziom wody i dolewac. Zeby sprawdzic, czy gotowy, pociaga sie za lisc
mniej wiecej 3-4 rzedy w glab. Jesli lisc wychodzi z pewna latwoscia,
karczoch jest gotwy.
Je sie tak: odrywa sie lisci i ten grubszy koniec macza sie w sosie do
maczania (za chwile podam), a nastepnie wklada do ust i zaciska zeby.
Lisc sie wklada mniej wiecej do polowy dlugosci i przeciaga miedzy
zebami, sciagajac w ten sposob miazsz z liscia. I tak je sie te liscie,
az sie dojdzie do srodka, czyli serca karczocha. Serce karczocha to taki
miesisty dysk, porosniety malutkimi kolcastymi liscmi i wloskami. Te
najmniejsze liscie i wloski zeskrobuje sie nozem i odrzuca, a serce kroi
sie na czesci i rowniez macza sie w sosie. No i tyle. Nalezy podac miske
do odrzucania lisci.
Sos
Najprostszy sos to stopione maslo, z lub bez czosnku.
Inny sos to:
2 lyzki dressingu do salat
2 lyzki smietany
2 lyzki majonezu
1 lyzeczka musztardy
sol, pieprz
A jeszcze inny to yogurt z czosnkiem i przyprawami.
Smacznego
Magdalena Bassett
|