Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!newsmm00.sul.t-onl
ine.de!t-online.de!news.t-online.com!not-for-mail
From: Waldemar <w...@t...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: corregio
Date: Sun, 29 Jan 2006 15:52:01 +0100
Organization: T-Online
Lines: 22
Message-ID: <drikqk$2j4$01$1@news.t-online.com>
References: <drik7l$le0$1@inews.gazeta.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.t-online.com 1138546324 01 2660 Et8EvuUOJrV1iAw 060129 14:52:04
X-Complaints-To: u...@t...de
X-ID: Zd2aTkZ1geImsnKZ3ZECk7XKc124VN2T3-0WK9F0hKi0SSA3OqeOgV
User-Agent: Mozilla Thunderbird 1.0 (Windows/20041206)
X-Accept-Language: en-us, en
In-Reply-To: <drik7l$le0$1@inews.gazeta.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:259048
Ukryj nagłówki
reszka wrote:
> Zamarzyło mi się spaghetti carbonara według przepisu mojej przyjaciółki
> (jadłam u niej to spaghetti i było znakomite), a że do składników z przepisu
> brakowało jedynie parmezanu, udałam się po takowy do Tesco.No i kupiłam.
> Żółty proszek firmy President w sposób tak oczywisty wydał mi się
> parmezanem, że nie zauważyłam (napis wołowymi literami na opakowaniu stoi ;)
> , że to nie parmezan, ale jakoweś corregio...Pomyłkę "wyczułam" dopiero w
> trakcie konsumpcji - zaczęłam w duchu kląć na rzeczoną firmę co to za gniota
> wypuściła, któremu nijak do smaku oryginalnego parmezanu (przyjaciółka miała
> sprowadzany z Włoch), gdy nagle coś mię tknęło i sięgnęłam po opakowanie
> serka....
>
> Mam takie pytanko - co można zrobić z tym corregio, żeby danie było jadalne?
> Drugi raz spaghetti nie zrobię na pewno...I czy ono tak oryginalnie smakuje
> podle, czy President rzeczywiście winny? I za jakiej firmy _parmezanem_
> powinam się rozglądać?
może za parmezanem po prostu? Najlepiej w kawałku, a nie w torebkach.
Torebkowego i puszkowego używam często do sosów i panierowania, do
makaronu biorę w 90% parmezan z kawałka i tarkuję bezpośrednio na makaron.
Waldek
|