Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: cos ciekawego
Date: Fri, 21 Sep 2001 09:36:59 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 46
Message-ID: <1f02o9x.vpbre3r9q3zaN%wlos@tele.com.pl>
References: <3...@a...wbc.lublin.pl> <3...@r...fm>
NNTP-Posting-Host: po54.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1001057850 15964 213.76.110.54 (21 Sep 2001 07:37:30 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 21 Sep 2001 07:37:30 GMT
User-Agent: MacSOUP/2.4.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:70399
Ukryj nagłówki
Anna <a...@r...fm> wrote:
> > temat po trochu zwiazany z kuchnia --
> > wczoraj moja znajoma wrocila z
> > Czechoslowacji i przywiozla wodke co sie
> > zowie ABSINTH - jest to wodka koloru
> > lekko zielonego /morskiego/ z i ma
> > wlasciwosci halucynogenne - czy ktos to
> > zna lub uzywal? dla zainteresowanych
> > moge wyslac scan z naklejki na butelce
Absynr jest raczej likierem niz wodka, ktorej smak nadaje piolun -- po
francusku absinthe. Pija sie go rozcienczoby woda, najlepiej w
specjalnych szklaneczkach, do ktorych wode leje sie przez kawalek cukru
polozony na lyzeczce z dziurkami.
Po okresie ogromnej popularnosci na przelomie XIX iXX wieku absynt
zostal zakazany we Francji oraz kilku innych krajach, ze wzgledu na
zarzucane mu toksyczne dzialanie na uklad nerwowy, spowodowane
substancjami zawartymi w piolunie. Faktycznie piolun zawiera zwiazki
dzialajace pobudzajaco na uklad nerwowy -- raczej jednak nie
halucynogennie. Do dzis jednak nie jest pewne, czy ilosc tych substancji
faktycznie moglaby sposowdowac zaburzenia i degeneracje dzialania ukladu
nerwowego. Zapewne tak, u ludzi pijacych go duzo i stale, jednak nawet u
nich gorsze skutki wywolywal po prostu glowny skladnik absyntu --
alkohol, zwlaszcza, ze tansze gatunki absyntu robione byly z podlego
destylatu, ktorego smak maskowany byl piolunem i innymi ziolami.
Istnieje teoria, calkiem prawdopodobna, ze zakaz produkcji absyntu
wyniknal z naciskow francuskich winiarzy zaniepokojonych popularnoscia
tego trunku i spadkiem sprzedazy wina. W kazdym razie nigdy nie
zabroniono produkcji wermutu -- wina aromatyzowanego takze piolunem.
Nie sadze, zeby napicie sie od czasu czasu absyntu spowodowalo jakies
nadzwyczajne przezycia, nie mowic juz o szkodach dla organizmu. jezeli
ktos zechcialby jedna poeksperymentowac, to w braku absyntu mozna u nas
bez problemu dostac wodke -- piolunowke.
> http://www.erowid.org/chemicals/absinthe/absinthe.sh
tml
Rzeczywiscie wszystkie kwestie zwaizane z absyntem sa tam solidnie
omowione.
Wladyslaw
|