Data: 2005-02-15 13:41:42
Temat: Re: coś na przekąske
Od: z...@b...pl
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam,
Nie wiem czy mój pomysł na gości Ci się spodoba, ale ja zazwyczaj załatwiam
sprawę gości koreczkami na główce kapusty. Ślicznie wygląda na stole, jest
klasyczną przegryzką przed i po-tortową. Tanie, nieskomplikowane a wygląda i
smakuje oszałamiająco!
Czasem jako przystawki używam też pieczarek smażonych- tylko że to strasznie
czasochłonne.
KORECZKI NA GŁÓWCE KAPUSTY:
1 główka kapusty
folia aluminiowa
wykałaczki
do wyboru:
ser żółty, kiełbasa, ogórki
pomidor
ser biały
oliwki
owoce itd...
Główkę kapusty owinąć dokładnie folią aluminiową. Na wykałaczki nadziewać
kolejno kawałki sera ze śledziem, albo kiełbasą, kawałek ananasa, ogórka itd.
Jeden koreczek powinien mieć co najmniej trzy składniki, ale nie więcej niż 5 bo
się nie zmieści do buzi...;))) Koreczki wbijać w główkę kapusty, tak aby powstał
jeż. Na stole takie koreczki same w sobie są ozdobą..
PIECZARKI SMAŻONE
Małe pieczarki (1 kg) umyć- nie obierać. Obciąć końce nóżek. obtaczać w mące,
potem w rozbełtanym jajku, a potem w bułce tartej. Wrzucać na głęboki olej.
(NAJLEPIEJ DO FRYTKOWNICY). Po usmażeniu owinąć folią i włożyć do piekarnika,
żeby nie wystygły.
Pieczarki Podaję z jogurtem wymieszanym z majonezem i połówkami cytryny.
(Źródło: Kuchnia Polska, Świat książki 1997)
życzę udanych przygotowań do niedzielnej wizyty
KAsia Ziellona Kolaszko
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|