Data: 2004-05-11 22:11:35
Temat: Re: cos smacznego i wykwintnego na urodziny?
Od: Paweł Niezbecki <s...@p...acn.wawa>
Pokaż wszystkie nagłówki
Izis_<i...@w...pl>
news:c7rgtj$pg0$1@atlantis.news.tpi.pl:
> Kochani!
>
> Za tydzien w sobote moja druga polowa ma urodziny i w zwiazku z tym
> chciala bym przygotowac kolacje przy swiecach.
[...]
Pomyslalam ze tym razem tez mu chce zrobic brokułki ale
> nie mam zupelnie pomysłu na jakies danie co by sie różniło do
> tamtych....
Sola z białym winem, śmietaną, masłem i brokułami
Składniki:
- 60-70 dag mrożonej soli
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- co najmniej 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- brokuły (ilość według uznania)
- oliwa
- masło
- mąka
- tymianek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. pokroić cebulę i papryke, podsmażyć krótko na dużym ogniu na oliwie z
masłem; wyjąć cebulę i paprykę z tłuszczu, odłożyć na później
2. dolać trochę oliwy do pozostawionego tłuszczu i na dużym ogniu
podsmażyć rybę do lekkiego zarumienienia (można ją przed tym delikatnie
obtoczyć w mące); wyjąć dokładnie wszystkie kawałki ryby, zostawić tłuszcz
3. dosypać troszkę mąki, dodać masła i wymieszać na jednolitę masę na
zmniejszonym ogniu
4. dodać białe wino i dalej mieszać na jednolitą masę na małym ogniu
5. wrzucić odłożoną cebulę i paprykę, dolać co najmniej dwa kubki gęstej
śmietany (=400 ml), dać szczyptę tymianku, wymieszać
6. ułożyć rybę
7. dusić (ok. pół godziny) na nie za dużym ogniu
Oddzielnie ugotować pokrojone brokuły (dobrze jest co najmniej odciąć nóżki,
żeby szybciej doszły). Najlepiej gotować na parze i nie za długo, żeby były
jędrniejsze. Jeśli gotowane w wodzie, po gotowaniu odcedzić, wodę z
gotowania zachować - można dodać do sosu.
Ugotowane, odcedzone brokuły dodać do duszonej ryby pod koniec duszenia.
Proporcje sosu korygować doświadczalnie w zależności od potrzeb i upodobań.
Smacznego :)
P.
|