Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Sowa" <m...@b...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: cos smacznego i wykwintnego na urodziny?
Date: Wed, 12 May 2004 09:08:03 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 42
Sender: p...@p...onet.pl@karwiny.multicon.pl
Message-ID: <c7sigd$9lt$1@news.onet.pl>
References: <c7rgtj$pg0$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: karwiny.multicon.pl
X-Trace: news.onet.pl 1084345677 9917 81.210.11.210 (12 May 2004 07:07:57 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 12 May 2004 07:07:57 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:201311
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Izis_" <i...@w...pl> napisał w wiadomości
news:c7rgtj$pg0$1@atlantis.news.tpi.pl...
Moj M szaleje za brokułami, ostatnio wiec zaserwowałam mu
Suflety brokułowe z sosem z puree oliwkowym.
-masło do wysmarowania formy
- 500 gr pokrojonych brokułów
- 300ml chudej śmietany
- 4 średnie jaja (białka i żółtka oddzielić)
- sól i czarny pieprz
Puree:
- 20 czarnych oliwek
-115 ml oliwy z oliwek
- sok i skórka otarta z cytryny
rozgrzewamy piekarnik na 220st. i smarujemy masłem 4 foremki do sufletów
Brokuły gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości.
brokuły wyjmujemy z wody i jak lekko przestygną miksujemy ze śmietaną i
żółtkami i przyprawami na jednolita masę.
Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli. Partiami dodajemy ją do masy
brokułowośmietanowej i delikatnie mieszamy dużą łyżką, - żeby jak najmniej
opadła.
Wlewamy ciasto do foremek i pieczemy 20-25 min aż wyrośnie i lekko zrumieni
się.
W tym czasie miksujemy oliwki z oliwą, sokiem z cytryny i skórką.
Podajemy z sufletami.
Przepis z książki "Warzywne przysmaki"
Osobiście najbardziej lubię brokuły po prostu ugotowane na pół twardo
skropione oliwą i posypane uprażonymi migdałami i koniecznie musza być
ślicznie ciemnozielone.
Sowa
|